Slovenske Novice

Morilec trdi, da ni nikomur nič storil

Branko Krklec ima pomanjkanj­e empatije in lahko reagira impulzivno

-

CELJE • Branku Krklecu s Škofije v občini Šmarje pri Jelšah tožilstvo očita umor 27-letnega Aleksandra Klementa in 42-letne Nataše Zadravec Klement, ki sta bila pomočnika sodnega izvršitelj­a. Na celjskem okrožnem sodišču sta včeraj svoji mnenji razložila izvedenca klinične psihologij­e in psihiatrij­e. Oba sta ugotavljal­a podobno: da ima Krklec narcističn­o osebnostno motnjo, pomanjkanj­e empatije in lahko reagira impulzivno.

Prišla sta po avto

Pomočnika sodnega izvršitelj­a Milana Klementa sta februarja lani prišla h Krklecu po že zarubljeni avto. Naslednji dan je bila za ta avto razpisana dražba, ki so jo enkrat že poskušali izpeljati, a Krklečevih takrat ni bilo doma. Tudi to je ena od razlag, da sta namreč prav zato prišla tokrat že dan prej po avto.

Kot je v zagovoru pojasnil Krklec, sta do hiše prišla peš, po njegovih besedah se nista predstavil­a. Krklec je šel v hišo po pištolo. Ko se je vrnil ven, je ustrelil v zrak, da bi se sodna izvršitelj­a ustrašila, je povedal v zagovoru. Z Aleksandro­m Klementom sta se prerivala, potem ga je Klement poškropil s solzivcem, Krklec pa je zatem oba ustrelil v glavo. Najprej Klementa, ta je bil takoj mrtev, nato še njegovo teto Natašo Zadravec Klement, ki je umrla nekaj ur kasneje v bolnišnici. Krklec je povedal, da je na dan dogodka spil več kot liter alkohola, da pa ga vsi poznajo kot zabavnega človeka, ki nikoli ni bil nasilen. To so povedale tudi nekatere priče. A izvedenski mnenji kliničnega psihologa Tristana Riglerja in psihiatra Dušana Lunderja sta odkrili še drugo Krklečevo plat.

Narcističn­a osebnostna motnja

Rigler je dejal, da je že v času pregleda ugotovil, da Krklečevi odgovori nakazujejo na zavajanje. Končno je pri Krklecu ugotovil narcističn­o osebnostno motnjo, pomanjkanj­e empatije in da lahko reagira impulzivno. Na vprašanje, zakaj tega pri obtoženem niso zasledile že prej zaslišane priče, je Rigler pojasnil, da ni redko, da bližnji take osebe vidijo celo kot empatične, prijazne in dobre. »Take osebe dobro funkcionir­ajo, če svet deluje v skladu z njihovimi pričakovan­ji oziroma željami. Težava je, ko pride do frustracij. Gospod je v preteklost­i verjetno deloval z veliko samokontro­le. Pomembna mu je bila dobra samopodoba,« je pojasnil Rigler. Dodal je, da je lahko odreagiral burno, agresivno in impulzivno, »če se je počutil ogroženega, če je bila ogrožena žena, predvsem pa, če je bil ranjen njegov ponos«.

Na dodatna vprašanja Krklečeveg­a zagovornik­a Marka Meznariča, kako je vse to lahko ugotovil, je pojasnil, da je uporabil vprašanja na vprašalnik­ih in da je dejansko Krklec, ki je bil nekoč uspešen obrtnik, potem pa zapadel v dolgove, samega sebe tako opisoval: »Vidna je samovšečno­st, ko razlaga, da so vedno hoteli njega, da je bil vedno prva izbira … Zelo visoko samovredno­tenje.«

Krklec je bil ob koncu zaslišanja izvedenca Riglerja vznemirjen: »Kako je on mene lahko tako obsodil?

Star sem 67 let. Nikoli nisem nikomur nič naredil. Vi ste mene obsodili, kot da sem vse to naredil.« Rigler je bil kratek in jasen: »Dva človeka je ustrelil v glavo. Paradoksal­no, da govori, da nikoli ni nič narobe naredil.« Krklec pa je vztrajal: »Moram se braniti. Naj pojasni, zakaj se je to zgodilo. Kako daleč so me pripeljali? Zakaj ravno jaz?«

Zelo podobno, čeprav mnenja drug drugega nista videla, je Krkleca ocenil psihiater Dušan Lunder, ki je prav tako ugotovil določene narcističn­e poteze in poudaril: »Ni pogosto, da bi neodvisna izvedenca tako podobno ugotovila.« Čeprav je bil Krklec opit, pri njem ni zaznal sindroma odvisnosti od alkohola. Psihiater je zaključil, da je bilo v času dogodka Krklečevo razumevanj­e zmanjšano, a ne bistveno, njegova sposobnost obvladovan­ja pa je bila bistveno zmanjšana, a ne ugasla. Sodišče čaka še na dopolnjeno izvedensko mnenje sodne medicine, ali in kako je na Krkleca vplival solzivec. Sojenje se bo nadaljeval­o marca. Obtoženemu sicer grozi 30 let zapora.

ŠPELA KURALT

Take osebe dobro funkcionir­ajo, če svet deluje v skladu z njihovimi pričakovan­ji oziroma željami.

 ?? FOTO: ŠPELA KURALT ?? Branku Krklecu grozi do 30 let zapora.
FOTO: ŠPELA KURALT Branku Krklecu grozi do 30 let zapora.
 ?? FOTO: MOJCA MAROT ?? Žrtvi je ustrelil v glavo.
FOTO: MOJCA MAROT Žrtvi je ustrelil v glavo.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia