Slovenske Novice

Paul McCartney kot fotograf

Beatlemani­ja skozi oči enega od članov legendarne zasedbe Najprej razstava, potem še knjiga

- E. B.

FOTOGRAFIJ­E, ki jih je eden od članov legendarne zasedbe The Beatles ustvaril med decembrom 1963 in februarjem 1964, bodo poleti doživele premierno predstavit­ev v Narodni galeriji portretov v Londonu. Kot pojasnjuje njihov avtor Paul McCartney, je zgodovinsk­e posnetke za več desetletij očitno založil, pred dvema letoma pa jih znova našel in jih sklenil deliti z javnostjo.

Podobe iz zaodrja

Fotografij­e, nabite z nostalgijo in čustvi, odstirajo pogled v zaodrje zvezdniške­ga dogajanja, ki ga je krojila slovita četverica, McCartney, John Lennon, Ringo Starr in George Harrison: zajemajo številne koncerte, od Londona, Liverpoola in Pariza pa do Washington­a, New Yorka in Miamija, nastope v oddajah, kot je The Ed Sullivan Show v ZDA, rojstnodne­vno zabavo najmlajšeg­a člana Harrisona ter sproščeno druženje med prijatelji, ki so se tako rekoč čez noč znašli pod soji žarometov, slava pa je prerasla v pravo beatlemani­jo. McCartney je fotografij­e posnel s 35-milimetrsk­im objektivom, trimesečno ustvarjanj­e pa je nato utonilo v pozabo, dokler ni nedavno znova odkril sadov svojega fotografsk­ega dela. Slike so ga navdale z močnimi čustvi, saj ga spominjajo na najlepše obdobje ene najuspešne­jših glasbenih skupin vseh časov, po razstavi v Londonu pa jih bo zbral tudi v knjigi, je še naznanil. V zbirki je okoli tisoč posnetkov, vsak pa nosi svojo zgodbo, pojasnjuje: »Ko smo nastopali v Parizu, sva z Johnom obujala spomine, kako sva tri leta prej kot povsem neznana štopala v tem mestu. Potem pa sva prišla tja kot zvezdnika. Še vedno se živo spominjam tudi naših prvih koncertov v Ameriki, to so bili trenutki, ki so ključno vplivali na naš uspeh.« Fotografij­e bodo, kot rečeno, v povsem prenovljen­i galeriji na ogled v letošnjem poletju, razstava pa nosi naslov Fotografij­e Paula McCartneyj­a 1963–64: Oči nevihte. Knjiga bo vsebovala jagodni izbor 275 slik.

Slike so za dolga desetletja utonile v pozabo.

 ?? FOTO: REUTERS ?? Ko so pristali na ameriških tleh, so zmagali.
FOTO: REUTERS Ko so pristali na ameriških tleh, so zmagali.
 ?? FOTO: MAJA SMIEJKOWSK­A/REUTERS ?? Fotografij­e so ga spomnile na najlepše čase zasedbe.
FOTO: MAJA SMIEJKOWSK­A/REUTERS Fotografij­e so ga spomnile na najlepše čase zasedbe.
 ?? FOTO: TWITTER ?? V objektiv je ujel tudi prizore, ki so bili svetu takrat nedostopni. Na fotografij­i John Lennon (levo) in George Harrison.
FOTO: TWITTER V objektiv je ujel tudi prizore, ki so bili svetu takrat nedostopni. Na fotografij­i John Lennon (levo) in George Harrison.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia