Slovenske Novice

Havaji se poslavljaj­o od zadnje princese

Abigail Kinoiki Kekaulike Kawananako­a bodo danes pospremili k poslednjem­u počitku Naziv princese le simbolen, palača že dolga leta muzej

- E. B.

PREJŠNJI MESEC se je poslovila zadnja havajska princesa Abigail Kinoiki Kekaulike Kawananako­a, katere naziv je bil sicer simbolen, a je kljub temu veljala za ikono edine ameriške monarhije. Umrla je v svojem domu v Nuuanuju pri Honoluluju v 97. letu starosti, ob njej je bila njena žena, 70-letna Veronica Gail Kawananako­a. Princesina krsta je od minule nedelje na ogled javnosti, ki se od nje poslavlja v skladu s havajsko tradicijo, plesom, petjem in drugimi običaji, častna straža pa jo je, kot veleva protokol, postavila v osrednjo dvorano kraljeve palače, ki je sicer že vrsto let muzej.

Nesrečna v ljubezni

Abigail je bila potomka nekdanjih vladarjev Havajev; kot smo že poročali, je bila edini otrok Lydie Liliuokala­ni, ki je ime dobila po sorodnici in edini havajski kraljici, ter prvega od njenih štirih mož, irskega poslovneža Williama Ellerbrock­a. Lydio je vse življenje spremljala nesreča v ljubezni, podobno pa je doletelo tudi Abigail, ki se je pri 26 letih zaljubila v postavnega igralca pola, a sta zaroko kmalu razdrla. Vrsto desetletij je bila sama, dokler ni spoznala Veronice, s katero je skočila v zakon 2017.

Otrok ni imela. Havajska monarhija je po dolgi vladavini otočju razpadla pred več kot stoletjem, 1893.; dve leti pozneje so kraljevi znova poskusili vzpostavit­i oblast, a poskusi kraljice Liliuokala­ni so se končali z njeno aretacijo in obsodbo. Vladarica je bila nato kar osem mesecev ujetnica v svoji lastni palači. Abigail je bila potomka irskega poslovneža Jamesa Campbella, premožnega veleposest­nika in lastnika plantaže sladkorneg­a trsa, po njem je podedovala več kot 200 milijonov dolarjev družinskeg­a bogastva, ki pa ga je vedno delila s svojim narodom. Podpirala je izobrazbo in številne druge dobrodelne projekte, kraljevo palačo in številne dragocenos­ti pa je rada postavljal­a na ogled in jih nazadnje uredila v zgledno muzejsko zbirko. Bila je tudi velika ljubitelji­ca in rejka konjev.

Zadnjo havajsko princeso bodo pokopali danes. Po skromni slovesnost­i, ki se je bodo udeležili le najbližji, bo kot zadnja potomka kraljevih legla k poslednjem­u počitku v razkošen družinski mavzolej.

 ?? FOTO: REUTERS ?? Od zadnje princese se poslavljaj­o v skladu s havajsko tradicijo; ob krsti žalujoča žena Veronica.
FOTO: REUTERS Od zadnje princese se poslavljaj­o v skladu s havajsko tradicijo; ob krsti žalujoča žena Veronica.
 ?? FOTO: WIKIPEDIA ?? Svoje življenje je posvetila dobrodelno­sti, ohranjanju kraljeve dediščine in konjem.
FOTO: WIKIPEDIA Svoje življenje je posvetila dobrodelno­sti, ohranjanju kraljeve dediščine in konjem.
 ?? FOTO: KRALJEVA MUZEJSKA ZBIRKA ?? Abigail je bila vnukinja premožnega prideloval­ca sladkorneg­a trsa.
FOTO: KRALJEVA MUZEJSKA ZBIRKA Abigail je bila vnukinja premožnega prideloval­ca sladkorneg­a trsa.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia