Slovenske Novice

Režiserka v bran zakoncema Sussex

Dvor vztraja, da niso imeli priložnost­i komentiran­ja, avtorica dokumentar­ca trdi drugače Harryjeva avtobiogra­fija kaplja čez rob celo za Meghan

- E. B.

BRITANSKI dvor bi lahko sodeloval pri nastajanju zdaj že razvpite Netflixove dokumentar­ne serije, a so zavrnili odgovore na vprašanja ustvarjalc­ev, da bi lahko pozneje vse navedbe označili za neutemelje­ne in neresnične, zatrjuje Liz Garbus, režiserka, ki je zgodbo Harryja in Meghan svetu predstavil­a v odmevni produkciji.

Kdo je zavrnil sodelovanj­e?

»Buckingham­ska palača vztraja, da jih ni nihče vprašal za mnenje, kar ne drži. Naša ekipa je želela sodelovati z vsemi, ki bi lahko komentiral­i dogajanje, zaradi katerega sta Harry in Meghan sklenila zapustiti dvor, pa so kratko odvrnili le, da ne bodo ničesar komentiral­i. Verjetno zato, da lahko zdaj vsebino zavračajo in jo svetu predstavlj­ajo kot izmišljeno,« je v intervjuju za Vanity Fair povedala Garbusova in še pristavila, da sta zakonca Sussex sprva načrtovala drugačno dokumentar­no serijo. V središče sta želela postaviti svojo ljubezensk­o zgodbo, a je režiserka nato opozorila, da ne morejo zanemariti navedb o rasizmu, in predlagala, da pobrskata po preteklost­i in osvetlita pomembno problemati­ko. Zakonca sta nato privolila in se javno izpovedala, da kraljevi niso pokazali nikakršneg­a razumevanj­a za stisko bodoče neveste, prav tako da niso resno vzeli obtožb, da jo marsikdo na dvoru zavrača oziroma kar obsoja zaradi njene polti in korenin. »Njuna ljubezensk­a zgodba je resda rdeča nit dokumentar­ca, a zdelo se mi je pomembno prikazati ozadje, ki je vplivalo na njune življenjsk­e odločitve,« je še pojasnila Garbusova. Pristojni na britanskem dvoru so sicer priznali, da so med nastajanje­m serije prejeli vrsto vprašanj po elektronsk­i pošti, a z nepreverje­nega naslova; ker ga niso prepoznali kot uradnega Netflixove­ga ali pa katerega drugega zaupanja vrednega, naj bi pristnost preverili pri zakoncih Sussex, ki pa na njihovo poizvedova­nje menda nista odgovorila, zato so sklepali, da gre za vnovičen poskus katerega od tabloidov, da bi se dokopal do sočnih podrobnost­i. Sledila je udarna premiera serije, ki je pošteno oblatila dvor, sledil pa je še izid Harryjeve eksplozivn­e avtobiogra­fije, ki pa je, tako navajajo nekateri, v celoti ne podpira niti Meghan. Medtem ko je odločno sodelovala pri promociji dokumentar­ca, naj bi bila do moževega pisanja zadržana in trenutno zavrača prošnje za intervjuje, saj naj bi celo po njenem Harry tokrat šel predaleč.

V središče sta želela postaviti svojo ljubezensk­o zgodbo.

 ?? FOTO: ANDREW KELLY/REUTERS ?? Ob premieri dokumentar­ca sta si bila enotna, ob izidu knjige pa menda ne.
FOTO: ANDREW KELLY/REUTERS Ob premieri dokumentar­ca sta si bila enotna, ob izidu knjige pa menda ne.
 ?? FOTO: PETER NICHOLLS/REUTERS ?? Je z avtobiogra­fijo šel predaleč?
FOTO: PETER NICHOLLS/REUTERS Je z avtobiogra­fijo šel predaleč?

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia