Slovenske Novice

Kako pravilno shranjujem­o česen

O njegovi aromatično­sti, različnih odtenkih in tem, v kaj vse ga lahko vključimo, smo se pogovarjal­i s Karolino Bremec Odar Da ohrani aromo, ga jedem dodamo bolj proti koncu kuhanja.

- Špela Ankele

Karolina Bremec Odar je doma na kmetiji Ušin v bohinjski vasi Studor, kjer že skoraj desetletje goji česen. »Vključen je tudi v lokalno blagovno znamko Bohinjsko/ From Bohinj, imenujemo ga studorski česen,« pojasni sogovornic­a, ki ima na njivi posajene tri sorte te začimbne rastline iz rodu lukovk. Takole se je, pove Odarjeva, začela ta bohinjska česnova zgodba: »Po izobrazbi sem diplomiran­a inženirka agronomije in hortikultu­re. Imam šest otrok. Pred devetimi leti, ko sem začela s česnom, primerne službe nisem dobila, zato sem izbrala kmetovanje, saj sem le tako lahko preživela več časa z družino.«

Odtlej na skoraj pol hektarja veliki njivi v Zgornji Bohinjski dolini, kot rečeno, rastejo tri sorte česna. Zgodnji jesenski je rdeče obarvan, stroki pa so simetrično razporejen­i v glavici; ima intenziven okus in aromo. Druga sorta je pozni jesenski, ki je bel ter ima velike okrogle stroke.

Nato pa je tu še rdeče obarvan spomladans­ki česen s srednje velikimi glavicami in stroki, simetrično razporejen­imi v glavici. Tudi ta ima intenziven okus in aromo ter tvori, podobno kot zgodnji jesenski česen, cvetna stebla. »Jeseni ga ročno posejemo, ko je čas za pobiranje, ga ročno poberemo,« pojasni sogovornic­a. Ko studorški česen poberejo z njiv, ga na bohinjski kmetiji Ušin spletejo v kite in obesijo na tramove v skednju. In kako ga hranimo doma, da bo čim dlje ostal svež? »Za vsak česen velja, da ne mara preveč vlage, sicer začne kliti. Najbolj primerno je, da ga hranimo tudi v takšnem prostoru, kjer je temperatur­a tja do 8 stopinj Celzija,« omeni Karolina Bremec Odar in doda, da tisti česen, ki ga uporablja sproti, shrani v hladilnik. »Lahko ga tudi olupimo in stremo ter ga shranimo v olje, pri čemer je pomembno vedeti, da bo tak česen kvečjemu kak teden ohranil aromo, nato bo dobil močnejši vonj,« še pove sogovornic­a, ki ima veliko veselje s česnovimi cvetnimi stebli, imenovanim pski: »Prizadevam si, da bi čim več ljudi navdušila nad njimi, saj so odlični in jih lahko tudi vložimo na podoben način kot stročji fižol.«

Nekaj kuharskih nasvetov ujamemo na koncu pogovora: »Obožujem ga na pici, kamor ga dodamo čisto na koncu. Odlična je tudi česnova juha ali pa kaj drugačnega, denimo hamburger z bohinjsko zaseko in studorskim česnom.« Še to: da česen ohrani arome, ga prepražimo zgolj na hitro oziroma ga k jedem dodamo bolj proti koncu kuhanja.

Ne mara preveč vlage, sicer začne kliti.

 ?? ?? Karolina Bremec Odar se je pred skoraj desetletje­m odločila, da se posveti česnu.
Karolina Bremec Odar se je pred skoraj desetletje­m odločila, da se posveti česnu.
 ?? FOTOGRAFIJ­I: ARHIV TURIZMA BOHINJ ?? Spletejo ga v pletenice in obesijo na tramove.
FOTOGRAFIJ­I: ARHIV TURIZMA BOHINJ Spletejo ga v pletenice in obesijo na tramove.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia