Slovenske Novice

Odšel je pevec in kitarist legendarni­h Television

Tom Verlaine je močno vplival na razvoj punka in post punka Sodeloval je tudi s Patti Smith in številnimi glasbeniki Marquee Moon, prvi album skupine Television, se še zdaj uvršča med najboljše plošče vseh časov.

- S. I.

POSLOVIL SE JE ameriški pevec in kitarist Tom Verlaine, soustanovi­telj proto punk skupine Television, ki je imela močan vpliv na razvoj ameriške (in britanske) punk rock in post punk scene v sedemdeset­ih letih dvajsetega stoletja. Star je bil 73 let. Leta 1949 v New Jerseyju rojeni Thomas Miller je odraščal ob Rolling Stonesih in Milesu Davisu, že v mladih letih pa je imel žilico za kreativno pisanje. Njegovo umetniško ime je poklon francoskem­u pesniku Paulu Verlainu. V srednji šoli je spoznal bodočega basista Richarda Hella, s katerim se je leta 1973 preselil v New York, kjer je z bobnarjem Billyjem Ficco in kitaristom Richardom Lloydom ustanovil skupino Television. Richarda Hella je kmalu zamenjal Fred Smith iz skupine Blondie, Television pa so s svojim minimalist­ičnim kitarskim rockom in številnimi nastopi v legendarne­m newyorškem klubu CBGB začeli pridobivat­i veljavo, skupaj z Verlainovo tedanjo ljubeznijo, proto punk pesnico in glasbenico Patti Smith.

Vzpon in razpad

Television so leta 1977 izdali prvenec Marquee Moon, ki je naletel na odlične kritike. Album se v ZDA ni ravno dobro prodajal, medtem ko je v Britaniji doživel precejšen komercialn­i uspeh. Marquee Moon je na inovativen način povezal različne glasbene sloge, od garažnega rocka, punka, novega vala do jazza in drugih glasbenih zvrsti, postregel pa je tudi s sofisticir­animi besedili. Še dandanes velja za enega ključnih albumov poznih sedemdeset­ih let in se na lestvicah številnih glasbenih revij uvršča med najboljše plošče vseh časov. Naslednji album skupine Adventure je nadaljeval začrtano pot, čeprav kljub dobremu sprejemu ni bil deležen večjega komercialn­ega uspeha. Toda številni osebni in profesiona­lni spori so kmalu po njegovem izidu privedli do razpada skupine Television, člani pa so se raztepli po drugih skupinah oziroma ubrali samostojno glasbeno pot. Znova so se zbrali šele leta 1992, torej 14 let po razpadu, ko so izdali tretji album Television, ki je prav tako naletel na pozitivne kritike. Nato so občasno nastopali na koncertih in festivalih po vsem svetu.

Tom Verlaine je po razpustitv­i skupine Television imel plodno samostojno kariero, med katero je izdal vrsto cenjenih albumov in sodeloval s številnimi glasbeniki, med katerimi so bili Patti Smith, Luna, ki so jo pri reviji Rolling Stone označili za »najboljšo skupino, za katero niste nikoli slišali«, kitarist skupine Smashing Pumpkins James Iha, ustanovil pa je tudi »superskupi­no« Million Dollar Bashers, v kateri so bili še Tony Garnier, basist spremljeva­lne skupine Boba Dylana, Nels Cline, kitarist skupine Wilco, ter člana legendarni­h eksperimen­talnih rockerjev Sonic Youth Lee Ranaldo in Steve Shelley.

Številna sožalja

Med prvimi, ki so se odzvali na novico o njegovi smrti, je bila njegova nekdanja prijatelji­ca Patti Smith, ki je na instagramu objavila staro fotografij­o s Tomom Verlainom s podpisom: »To je bil čas, ko se je vse zdelo mogoče. Zbogom, Tom.« Oglasil se je tudi basist Red Hot Chili Peppers Flea, ki je tvitnil: »Marquee Moon sem poslušal tisočkrat. In to POSLUŠAL: sede v temni sobi in vsakokrat s spoštovanj­em in začudenjem. In še tisočkrat ga bom poslušal. Tom Verlaine je eden največjih rock glasbeniko­v vseh časov, ki je močno vplival na moje igranje.« In podobnih objav, ki govorijo o njegovem vplivu na sodobno rock glasbo, je še nešteto.

 ?? FOTO: GETTY IMAGES ?? Ustvarjal je več desetletij.
FOTO: GETTY IMAGES Ustvarjal je več desetletij.
 ?? FOTO: ELEKTRA PUBLICITY ?? Tom Verlaine (drugi z desne) v sedemdeset­ih v bandu Television
FOTO: ELEKTRA PUBLICITY Tom Verlaine (drugi z desne) v sedemdeset­ih v bandu Television
 ?? ??
 ?? FOTO: INSTAGRAM ?? Patti Smith je objavila fotografij­o sebe s Tomom.
FOTO: INSTAGRAM Patti Smith je objavila fotografij­o sebe s Tomom.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia