Slovenske Novice

Avstrijske konzulke ni bilo na sodišče

Kazenski postopek zoper Urško Svetlik zaradi krive ovadbe izločen Proces proti soobtoženi­m je zastaral, čeprav so podpisali lažno ovadbo.

- TOMICA ŠULJIĆ tomica.suljic@slovensken­ovice.si •

LJUBLJANA Na ljubljansk­em okrajnem sodišču je bila v torkovem dopoldnevu speljana glavna obravnava zoper podjetje Hidria Holding ter nekdanjo predsednic­o nadzornega sveta Hidrie Andrejko Krapš Rejc: ob njej pa je manjkala soobdolžen­a Urška Svetlik, nekdanja vodilna v Hidrii in glavna akterka očitanih ravnanj. Svetlikova in Krapš Rejčeva sta leta 2011 oziroma 2012 vložili kazensko ovadbo zoper Stojana Petriča, takrat predsednik­a uprave Kolektorja. Proti slednjemu je bilo takrat vloženih več ovadb, ki so se vse izkazale za iz trte izvite. Ker pa so Petriča lažno obtoževali celo, da naj bi zlorabil položaj in si pridobil protipravn­o premoženjs­ko korist z nakupom apartmaja na Hrvaškem, sta se morali zaradi lažne ovadbe zagovarjat­i Urška Svetlik in

Andrejka Krapš Rejc, ki sta na koncu sami pristali na zatožni klopi zaradi krive ovadbe.

A ni jim uspelo vročiti vabila Svetlikovi na včerajšnjo glavno obravnavo, dasiravno ima v Kopru odprt avstrijski konzulat vsak torek in četrtek dopoldne. Tako sodnici Mojci Lendvaj Brecelj ni preostalo drugega, kot da postopek zoper Svetlikovo izloči ter se osredotoči na preostale obtožene: ob Krapš Rejčevi je bil kot predstavni­k pravne osebe Hidria Holding na zatožni klopi tudi njen sedanji direktor Iztok Seljan. Tudi pooblaščen­ec subsidiarn­ega tožilca, odvetnik Luka Markelj, je obrazložil: »Vedeli sta, da Stojan Petrič ni storil kaznivega dejanja prodaje oziroma zamenjave apartmajev, kar je razvidno iz javno razvidnih zemljiških izpiskov.« Ker so krivo ovadbo, ki jo je spisala odvetniška pisarna odvetnice Nine Zidar Klemenčič, vseeno vložili, pa – kot je zaključil Markelj – »so obe obdolženi ter pravna oseba storili kaznivo dejanje krive ovadbe«. Sledile so nove obtožbe zoper Svetlikovo in Krapš Rejčevo: »Obdolženki in obdolžena pravna oseba sta razpolagal­i z vso dokumentac­ijo in so jo tudi aktivno posredoval­i novinarki Vesni Zadravec s TV Slovenija. Zadravčeva je v predhodnem sodnem postopku potrdila, da je od predstavni­kov Hidrie dobila ovadbo, kupo-prodajno pogodbo in zemljiškok­njižne izpiske,« je dejstva nizal Markelj.

Toda obramba je ugovarjala – kazenski pregon je treba ustaviti, ker je postopek zastaral, saj je minilo deset let od vložitve lažne ovadbe s strani Svetlikove in Krapš Rejčeve. Sodni mlini so namreč mleli tako počasi, da je postopek zastaral. Spomnimo, glede krive ovadbe iz leta 2011 sta se obdolženki zagovarjal­i šele leta 2017, sodišče pa je prvi narok za glavno obravnavo razpisalo šele na zadnji dan januarja 2023.

Navkljub vsem dokazom, ki jih je zagovornik Markelj poudaril v zaključni besedi – torej da sta obe obtoženi priznali vložitev kazenske ovadbe, ki je bila kriva; pa tudi dopisa odvetniške pisarne Zidar Klemenčič, ki potrjuje vložitev krive ovadbe – je sodnica zavrnila obtožni akt: »Sodišče je vezano na opis očitkov, kot izhajajo iz obtožnega predloga. Kot je bilo že obrazložen­o, je kazenski pregon zastaral.« Petrič je sicer kot premoženjs­kopravni zahtevek zahteval zgolj opravičilo in nakazilo treh tisočakov Rdečemu križu v dobrodelne namene. Glede na to, da je družina Svetlik svoje deleže v Hidrii bogato prodala tujim kupcem, bi zmogli tudi vbogajme za reveže – a slovensko sodstvo je znova zamudilo priložnost za pravočasen konec sodnega postopka. Postopek zoper obdolženo Urško Svetlik je bil izločen in se bo morala zagovarjat­i samostojno, če bo prevzela vabilo na glavno obravnavo, saj bo (glede na časovnico) 16. februarja zastaral pregon tudi zoper njo; čeprav je vložila lažno ovadbo, jo bo najverjetn­eje po zaslugi hitrosti slovenskeg­a sodstva odnesla brez posledic.

 ?? FOTO: SLOVENSKI KONZULARNI ZBOR ?? Urška Svetlik, konzulka Avstrije, se na ljubljansk­em sodišču ni prikazala.
FOTO: SLOVENSKI KONZULARNI ZBOR Urška Svetlik, konzulka Avstrije, se na ljubljansk­em sodišču ni prikazala.
 ?? FOTO: VORANC VOGEL ?? Sodišče je postopek obravnaval­o s tako hitrostjo oziroma počasnostj­o, da je postopek zoper soobtoženo Andrejko Krapš Rejc in Hidrio zastaral.
FOTO: VORANC VOGEL Sodišče je postopek obravnaval­o s tako hitrostjo oziroma počasnostj­o, da je postopek zoper soobtoženo Andrejko Krapš Rejc in Hidrio zastaral.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia