Slovenske Novice

Blestel je, kot da ima povsem nov gleženj

Luka Dončić se je po poškodbi vrnil na igrišče v velikem slogu Detroitu je nasul 53 točk in se še enkrat vpisal v anale lige NBA

- DALLAS • EDUARDO BROZOVIČ

Pred dvobojem z Detroitom, zadnjim moštvom v vzhodni konferenci lige NBA, je bil nastop Luke Dončića pod vprašajem. Zaradi zvina levega gležnja je namreč igral le tri minute proti Phoenixu in izpustil dvoboj z Utahom. Ob vrnitvi na igrišče pa je zablestel, kot da sploh ni imel težav in kot da ima povsem nove sklepe. Ob zmagi košarkarje­v Dallasa s 111:105 je dosegel kar 53 točk, kar je njegova druga najboljša strelska bera, odkar se je preselil v ZDA.

Več točk (60) je slovenski zvezdnik nasul tekmecem pred petimi tedni v dvoboju z New Yorkom. Takrat je Dallas prišel do zmage šele po dodatnih petih minutah igre, v katerih je Dončić pristavil sedem točk, tako da je bil tokrat v bistvu v enakem strelskem ritmu kot ob osebnem rekordu. V analih bo vendarle zapisano, da je med merjenjem moči z Detroitom izboljšal klubski rekord na tekmi brez podaljška. In ne le to. Mejo 50 točk je presegel petič, odkar igra v ligi NBA (četrtič letos), vsem drugim košarkarje­m Dallasa doslej je skupno uspelo štirikrat. Hkrati se je vključil v elitno druščino asov, ki so pripravili takšen podvig pred 24. letom starosti. Po pet tekem 50+ sta na začetku športne poti dosegla tudi Wilt Chamberlai­n in LeBron James, vse pa prekaša Rick Barry, ki je v letih 1965-68 sedemkrat presegel sanjsko mejo v dresih moštev San Francisco Warriors in Oakland Oaks, preden je dopolnil 24 let.

Gleženj dobro opravil delo

Dončić se je tokrat lotil dela v silovitem slogu, saj je prispeval 24 od 30 moštvenih točk v uvodni četrtini, kar je najboljši dosežek v prvih 12 minutah tekme v celotni sezoni lige NBA; rekord lige je sicer 34 točk, dobrih šest let v lasti Kevina Lova iz Clevelanda. Kot je značilno za najboljšeg­a slovenskeg­a košarkarja, ga je gnal tudi dodatni vir motivacije. Dobro se namreč spominja, da je s soigralci 2. decembra klonil v Detroitu po podaljšku in doživel enega od neredkih porazov proti slabšim moštvom v ligi, ki bi lahko Dallas drago stali v boju za uvrstitev v končnico prvenstva. Spodbudila ga je tudi dobra igra Hrvata Bojana Bogdanović­a (29 točk) v nasprotnem moštvu, še bolj pa nespametno draženje Jeroma Allena, pomočnika glavnega trenerja gostov Dwana Caseyja.

»Jezikati je začel že v prvih minutah dvoboja in se ni ustavil. Ne bi ponavljal njegovih besed, a dobro veste, da ne bom ostal nikomur dolžan. Nimam težav s provokacij­ami. Z gotovostjo lahko rečem, da me celo dodatno podžgejo,« je pojasnil Luka Dončić, ki je v prvi četrtini po vsakem košu posmehljiv­o pogledal proti Allenu. Konec tekme je pričakal z odličnim 70,8-odstotnim metom iz igre 17:24 (za dve 12:13, za tri 5:11) prostimi meti 14:18, 8 skoki in 5 asistencam­i v 36 minutah igre. Izjemne številke so dokaz, da je poškodba gležnja že preteklost. »Ni še stoodstotn­o pripravlje­n. Vendar je dobro opravil svoje delo,« je Ljubljanča­n dal slutiti, da lahko pričakujem­o nove odlične predstave tudi v novem mesecu in pred 24. rojstnim dnevom, ki ga bo praznoval 28. februarja.

 ?? FOTO: JEROME MIRON/USA TODAY SPORTS ?? Luko Dončića je spodbudila tudi dobra igra Hrvata Bojana Bogdanović­a (44).
FOTO: JEROME MIRON/USA TODAY SPORTS Luko Dončića je spodbudila tudi dobra igra Hrvata Bojana Bogdanović­a (44).

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia