Slovenske Novice

Osamljenos­t kot bolezen

Vpliva na srce, možgane in tudi dolgoživos­t; verjetnost zgodnje smrti je pri osamljenih višja Prijateljs­ke stike moramo jemati enako resno kot prehrano in gibanje.

- FOTO: GETTY IMAGES D. R.

Osamljenos­t ni samo občutek: je nadloga, stanje, ki ga je treba obravnavat­i kot bolezen – in to nalezljivo in smrtonosno. Pomanjkanj­e stikov z drugimi je prav tako škodljivo kot kajenje (15 cigaret na dan), tudi kot debelost. Osamljenos­t nas prizadene čustveno, psihično, tudi fizično: dlje trajajočo osamljenos­t (več kot dva tedna) strokovnja­ki povezujejo z visokim krvnim tlakom, depresijo, boleznimi srca, možgansko kapjo, tudi alzheimerj­evo boleznijo.

Zdi se, da je vse to posledica povečanega vnetja, to je namreč povezano s kroničnimi boleznimi.

Odnosi z drugimi ne prispevajo le k čustvenemu blagostanj­u, imajo tudi močan vpliv na fizično zdravje.

Neka raziskava je razkrila, da je verjetnost zgodnje smrti pri osamljenih ljudeh za 26 odstotkov višja. Pri tistih, ki imajo malo ali nič socialnih stikov, se ta delež dvigne na 29 odstotkov, pri ljudeh, ki živijo sami, pa na 32 odstotkov. Prijateljs­ke stike, družabno plat, moramo jemati enako resno kot prehrano in gibanje. Najbolj ranljivi so stari od 30 do 60 let, pravijo raziskoval­ci in pojasnjuje­jo, da ne gre za to, da so sami, pač pa za kakovost odnosov: bolj ko smo zadovoljni z njimi, manj smo osamljeni, srednja leta pa so tista, ko smo z njimi najmanj zadovoljni. Metaanaliz­a 70 raziskav je pokazala, da imajo osamljeni ljudje srednjih let višje tveganje za smrt zaradi katerega koli vzroka kot v drugih kategorija­h starosti. Prej kot drugi uživajo več alkohola, jedo bolj nezdravo in se prej spustijo v spolne avanture. In čeprav prinaša samsko življenje tudi nekatere koristi in prednosti, fizičnega zdravja ni med temi.

 ?? ?? Odnosi z drugimi ne prispevajo le k čustvenemu blagostanj­u, imajo tudi močan vpliv na fizično zdravje.
Odnosi z drugimi ne prispevajo le k čustvenemu blagostanj­u, imajo tudi močan vpliv na fizično zdravje.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia