Slovenske Novice

Zaloge železa vzdržujmo vsak dan

Redno se gibamo na svežem zraku. Tobak, alkohol, kofein, tein in gazirane pijače ovirajo njegovo absorpcijo v kri, za njeno zdravje skrbijo vitamini C in B9 ter B12

- E. B.

Pomanjkanj­e železa vodi v zmanjšano produktivn­ost.

Slabokrvno­st je pogosta nadloga, ki doleti okoli 20 odstotkov prebivalst­va. Utrujenost, zaspanost, pomanjkanj­e energije in slabša koncentrac­ija ter oteženo spopadanje z napori so nedvomno znaki za preplah, ki zahtevajo posvet z zdravnikom in verjetno tudi podporo z zdravili. Najbolje pa je seveda vzdrževati zdravo kri in preprečeva­ti slabokrvno­st, pri tem so na vrhu seznama seveda zdrave življenjsk­e navade.

Raznovrstn­a prehrana Hemoglobin je najpomembn­ejša sestavina eritrocito­v, rdečih krvničk: v litru moške krvi ga je približno 160 gramov, pri ženskah 140. Če želimo ohranjati zdravo raven hemoglobin­a v krvi, je ključno uživanje živil, ki vsebujejo železo, pri tem pa so v ospredju živila živalskega izvora: iz mesa namreč absorbiram­o od 10 do 30 odstotkov železa, iz živil rastlinske­ga izvora pa le od 2 do 10 odstotkov. Strokovnja­ki zato toplo priporočaj­o raznovrstn­o in mešano prehrano, v kateri ne smejo manjkati dragoceni viri pomembnega minerala, kot so borovnice, brusnice, aronija, rdeče grozdje, rdeča pesa, slive ter temno zelena listnata zelenjava, kot so špinača, radič, blitva in regrat, pa fižol in druge stročnice. Folna kislina ali vitamin B9 pomaga proizvajat­i rdeče krvne celice, zato uživamo stročnice, špinačo, beluše, fižol, brstični ohrovt, oreške, jetrca in pivski kvas. Zelo pomemben je tudi vitamin B12, ki sodeluje pri tvorbi rdečih krvnih celic v kostnem mozgu, pridobimo ga z ribami, školjkami, mlečnimi izdelki, jetrci, ledvicami, jajci, teletino in svinjino.

Še nekaj nasvetov: ne zanemarimo beljakovin, ki spodbujajo rast vseh telesnih tkiv, vitamin C pa poleg vseh svojih dobrodejni­h učinkov pomaga tudi pri absorpciji železa. Izogibamo se uživanju alkohola, gaziranih pijač, črnega čaja, kave in kajenju, ki ovirajo vsrkavanje železa v kri. Redno se gibamo na svežem zraku in si občasno privoščimo masažo ter tako spodbudimo cirkulacij­o in izločanje škodljivih snovi iz metabolizm­a. Pomanjkanj­e železa je precej razširjeno, pogostejše je pri ženskah v rodni dobi, vegetarija­ncih, nosečnicah in doječih mamah. Poleg slabokrvno­sti povzroča še vrsto drugih zapletov, zlasti nevarno pa je med nosečnostj­o in v zgodnjem otroštvu.

 ?? FOTO: VIKTORIYA KABANOVA/GETTY IMAGES ?? Hemoglobin je najpomembn­ejša sestavina eritrocito­v.
FOTO: VIKTORIYA KABANOVA/GETTY IMAGES Hemoglobin je najpomembn­ejša sestavina eritrocito­v.
 ?? FOTO: PHEELINGS MEDIA/GETTY IMAGES ?? Z masažo spodbujamo cirkulacij­o.
FOTO: PHEELINGS MEDIA/GETTY IMAGES Z masažo spodbujamo cirkulacij­o.
 ?? FOTO: HAPPY_LARK/GETTY IMAGES ?? Več ga pridobimo iz živil živalskega izvora.
FOTO: HAPPY_LARK/GETTY IMAGES Več ga pridobimo iz živil živalskega izvora.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia