Slovenske Novice

Predvidimo mačji ravs

Če stegujeta kremplje in sta pri tem glasni, je spopad verjetno resen.

- E. B.

Tako goreče se igrajo, da nas spopad povsem preseneti. Toda znanstveni­ki mirijo in razodevajo znake, ki napoveduje­jo, kdaj bo igra prerasla v ravs. Kdaj bo frčalo perje oziroma kdaj bo letela dlaka na vse strani?

Vedenje so snemali Mačje vedenje je zelo kompleksno, pojasnjuje dr. Noema Gajdoš-Kmecová, vodilna strokovnja­kinja pri raziskavi, ki so jo opravili na slovaški fakulteti za veterino v Košicah. »Številni lastniki mačk so pogosto v dvomih, ali se njihova ljubljenka želi igrati ali pretepati. Ugotovili smo, da se znanost s tem vprašanjem še ni dovolj ukvarjala in da je na tem področju veliko nejasnosti, zato smo se sklenili poglobiti v mačje sporazumev­anje,« pojasnjuje strokovnja­kinja, tudi sama lastnica mačke. S sodelavci je proučila vedenje 105 parov mačk: več mesecev so snemali njihovo druženje in gradivo nato podrobno analiziral­i. Pri študiji so sodelovali tudi lastniki mačk, ki so pripomogli z opisom značajskih lastnosti in navad svojih ljubljenk. Na podlagi videoposne­tkov so razločili šest različnih vedenjskih vzorcev, od pretepanja, preganjanj­a, glasovnih izmenjav in pa treh vrst drže. Mačja srečanja so razvrstili v tri kategorije, igranje, boj ali nedorečeno. Postregli so z zanimivimi sklepi. Mlade mačke, ki se na videz pretepajo, a pri tem molčijo, se najverjetn­eje igrajo. Če pretepom sledijo premori, potem pa glasno preganjanj­e, druženje skoraj gotovo ni več prijateljs­ko in prijazno. Nedorečeno vedenje vključuje različne vzorce, kot so očitno igranje z ležanjem na hrbtu in občasnimi skoki, in pa nasilne vzgibe z usločenim hrbtom in umikanjem. Avtorica študije je še pristavila, da je treba pri analizi upoštevati vedenje obeh udeleženk, denimo, če obe stegujeta kremplje in se izražata tudi glasovno, je spopad verjetno resen, prav tako je lahko znak za preplah, če se le ena od mačk želi ravsati, druga pa se očitno izmika. Strokovnja­ki poudarjajo, da jasne ločnice med igro in pretepom pravzaprav nikoli ni, kajti nedolžna zabava se kaj hitro lahko prelevi v resen spopad, mačje druženje je namreč izjemno dinamično in nepredvidl­jivo. Ključno je, da vsak lastnik dodobra spozna značaj svoje ljubljenke in ji, če je to mogoče, prepreči zapletanje v nevarne okoliščine.

mačk je sodelovalo v študiji.

 ?? FOTO: C-FOTO/GETTY IMAGES ?? Mačja srečanja so razvrstili v tri kategorije, igranje, boj in nedorečeno.
FOTO: C-FOTO/GETTY IMAGES Mačja srečanja so razvrstili v tri kategorije, igranje, boj in nedorečeno.
 ?? FOTO: NILS JACOBI/GETTY IMAGES ?? Njihovo druženje je nadvse dinamično in nepredvidl­jivo.
FOTO: NILS JACOBI/GETTY IMAGES Njihovo druženje je nadvse dinamično in nepredvidl­jivo.
 ?? FOTO: EVGENIYABL­AZNOVA/GETTY IMAGES ?? Pri študiji so sodelovali tudi lastniki mačk, ki so pripomogli z opisom značajskih lastnosti in navad svojih ljubljenk.
FOTO: EVGENIYABL­AZNOVA/GETTY IMAGES Pri študiji so sodelovali tudi lastniki mačk, ki so pripomogli z opisom značajskih lastnosti in navad svojih ljubljenk.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia