Slovenske Novice

Renaultov novi val

Austral bi bil rad uspešnejši od predhodnik­a kadjarja; avto ima tretjo generacijo sistema krmiljenja vseh štirih koles

- Jan Jolič Lieven

Regijski zastopnik znamke Renault, Grand Automotive Adriatic, je na slovenskem trgu predstavil pomembno novost v razredu srednje velikih športnih terencev. To je renault austral, ki je zamenjava za ne najbolj uspešnega kadjarja. Austral je oblikovan zelo všečno, že s podobo daje vedeti, da je tehnološko podprt avtomobil, ki nagovarja najširši krog kupcev z domišljeno oblikovani­mi stopnjami opreme.

Udobja ne manjka

Sedeži so zelo dobri, vrata imajo visok rob, da dajo boljši občutek varnosti, materiali so premijski. Volanski obroč je športen in prijeten za držanje. Ima pa preveč stikal, ki bodo zahtevala kar veliko privajanja. Tam, kjer je včasih kraljeval menjalnik, je po novem dobro oblikovan prostor, kamor shranimo različne predmete, prav tako prostor za telefon in držala za napitke. Menjalnik je zdaj le še ena ročka desno ob volanu – tako kot pri Mercedesu. Prostora je dovolj tudi na zadnjih sedežih, ki so udobni, a deljivi le v razmerju 60: 40. Je pa klop tudi vzdolžno pomična za 16 centimetro­v. Prtljažnik je lepo obdelan, pravilnih oblik in znotraj povprečja razreda, meri od 400 pa do 575 litrov, odvisno od motorne različice in postavitve zadnje sedežne klopi.

Slovenske luči

Austral ima vrsto asistenčni­h sistemov, več voznih programov in tretjo generacijo sistema krmiljenja vseh štirih koles. To pomeni, da se zadnja kolesa zasukajo do 5 stopinj v nasprotno smer od prednjih, kar resnično omogoča hitro vožnjo skozi ovinke ali pa lažje manevriran­je na ozkem prostoru. Zadaj ima večvodilsk­o zadnjo premo, ki dodatno pripomore k boljši legi in vožnji. Novost so tudi popolnoma nove matrične luči (razvite in izdelane v Sloveniji v podjetju Hella Saturnus), ki v slogu narobe obrnjene črke C dajo vozilu svoj pečat. Vanje je integriran­a funkcija meglenk, pametna osvetlitev se samodejno prilagaja zasuku volana, hitrosti vozila, prometu in vremenskim razmeram ter tako optimizira vidljivost spredaj in ob strani, zlasti v ovinkih, ne da bi zaslepila druge udeležence v prometu.

Hibrid

Austral je na voljo z bencinsko-električni­m polnim hibridom, njegova skupna moč je 146 kW (200 KM). Vedno ima le sprednji pogon. Združuje 1,2-litrski trivaljni motor z notranjim zgorevanje­m in dva električna. Gre za zelo soliden izdelek, pri katerem dobre vtise nekoliko pokvari samodejni menjalnik; vtis je, da včasih porabi kako sekundo preveč, ko se odloča, kaj je najbolj primerno in po želji voznika. Moči je pri speljevanj­u dovolj, pozna pa se, da ima trivaljnik več dela med močnim pospeševan­jem ali med zelo dinamično vožnjo. Poraba se je gibala okoli 7,5 litra na 100 kilometrov med dinamično in avtocestno vožnjo, znotraj mestnih omejitev bi bila manjša. Cena najbolj opremljene­ga australa s takim hibridnim pogonom je 41 tisočakov.

Menjalnik je zdaj le še ena ročka desno ob volanu.

 ?? FOTOGRAFIJ­I: JAN JOLIČ LIEVEN ?? Renault austral zamenjuje dosedanji model kadjar, nima več dizelskega pogona, pač pa hibridnega.
FOTOGRAFIJ­I: JAN JOLIČ LIEVEN Renault austral zamenjuje dosedanji model kadjar, nima več dizelskega pogona, pač pa hibridnega.
 ?? ?? Armaturna plošča združuje dva velika zaslona.
Armaturna plošča združuje dva velika zaslona.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia