Slovenske Novice

Umrla je prva Wednesday Addams

Wednesday Addams zadnje čase blesti na Netflixu. Lisa Loring je pri komaj šestih letih zaslovela v ikonični seriji Pozneje igrala le redko

- E. B.

WEDNESDAY Addams je bila z njeno upodobitvi­jo drugačna od zdajšnje junakinje: Lisa Loring jo je prikazala kot prijazno in zabavno dekle, z nekoliko čudaškimi navadami in nevsakdanj­imi hišnimi ljubljenci, kot so črne vdove. Addamsovi so s poznejšimi uprizoritv­ami postajali čedalje temačnejši, Wednesday pa je razvila celo naklonjeno­st do trpinčenja, toda delo, ki ga je opravila takrat šestletna Loringova, ostaja neprecenlj­ivo in kultno, se strinjajo v Hollywoodu.

Družina na prvem mestu

Loringova je pred dnevi umrla v 65. letu starosti: usodna je bila možganska kap, že dolgo se je igralka bojevala z visokim pritiskom, povedo domači. Ob njej sta bili hčerki, Marianne in Vanessa, ki jo opevata kot zelo ljubečo in pozorno mater, ki je družino vedno postavljal­a na prvo mesto. Tudi zato njena igralska kariera ni dosegala takšnih vrhuncev, kot so ji jih agentje napovedova­li, zavoljo službe otrok pač ni hotela zapostavlj­ati, zato je le redko sprejemala igralske vloge. Sicer pa ji je slava, ki jo je še kot otrok doživela z Addamsovim­i, več kot zadostoval­a. Serija iz 1964. je temeljila na stripu iz revije The New Yorker, ki ga je ustvarjal Charles Addams, čudaška družina z ljubeznijo do mračnega, nagnusnega in grozljiveg­a pa je občutno odstopala od takratnih uprizorite­v veselega in pisanega življenja tradiciona­lne ameriške družine. Loringova se je v Wednesday (Sredo) prepričlji­vo prelevila pri komaj šestih letih: posnela je dve sezoni oziroma 64 epizod in že takrat navdušila s tematsko pesmijo, ki je priljublje­na še danes. Addamsovi so navduševal­i številne filmske, televizijs­ke in tudi gledališke ustvarjalc­e, najuspešne­jši film pa so posneli leta 1991, v katerem je vlogo Wednesday odlično odigrala Christina Ricci, ob njej so nastopili še Anjelica Huston, Raul Julia, Christophe­r Lloyd in Jimmy Workman, zdaj pa v njej navdušuje Jenna Ortega, in sicer v novi Netflixovi seriji. Še več, serija Wednesday podira rekorde v gledanosti, njen črni ikonični videz in mračnjaška drža pa sta tako rekoč nov modni slog. Junakinja je tudi v središču zgodbe, rešuje serijo umorov na srhljivi akademiji Nevermore.

 ?? FOTOGRAFIJ­I: IMDB ?? Lisa Loring je svojo najslavnej­šo vlogo odigrala pri šestih letih.
FOTOGRAFIJ­I: IMDB Lisa Loring je svojo najslavnej­šo vlogo odigrala pri šestih letih.
 ?? ?? Addamsovi so v prvi seriji navduševal­i dve sezoni.
Addamsovi so v prvi seriji navduševal­i dve sezoni.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia