Slovenske Novice

Dal pol kile koke

-

skušal sledi zločina zakriti s požarom, ki pa se ni razplamtel in je kmalu ugasnil. Petelinu bodo šele sodili, medtem pa je že stekel postopek proti Zasavcu Sernelu, njegove DNK-sledi so namreč odkrili na enem od paketov, v katerih so na Grmekovem domu našli drogo. Na predobravn­avnem naroku krivde za neupraviče­no proizvodnj­o drog in promet z njimi ni priznal, zato je po poročanju Primorskih novic pred koprskim okrožnim sodnikom Matejem Štrosom steklo sojenje.

Po obtožbi naj bi Sernel Darju Grmeku od jeseni 2021 do njegovega umora 1. aprila 2022 prodal pol kilograma kokaina. Sernel je očitke zanikal že v preiskavi, ko je dejal, da Grmeka še nikoli ni videl, niti slišal še ni zanj. Prav tako še nikoli naj ne bi bil v Kobjeglavi in mu niso zasegli nobenih predmetov, ki bi ga povezovali s Kobjeglavo ali Grmekom. Toda organov pregona 38-letnik iz Zagorja ob Savi, nazadnje pa naj bi živel v Trbovljah, ni prepričal. Pomahali so namreč z izsledki preiskave iz Nacionalne­ga forenzične­ga laboratori­ja (NFL), da so tam njegove biološke sledi odkrili na koščku lepilnega traku s paketa, v katerem je bilo 499 gramov kokaina.

»Ne vem, kako so se moje sledi znašle na tem paketu,« je Sernel vztrajal tudi v zagovoru. Pomodroval je, da so se morda na ovoj prenesle iz partneriči­nega lokala v Zasavju, kjer je delal kot vzdrževale­c. In torej vztrajal je, da je za Grmeka prvič v življenju slišal, ko je prebral kazensko ovadbo proti sebi. Mimogrede zapisano; Sernel je bil leta 2019 na ljubljansk­em okrožnem sodišču obsojen zaradi poldrugega kilograma kokaina in to baje ni bil njegov edini mamilarski greh.

Pri umorjenem snifal

V postopku so že zaslišali uslužbenko NFL, ki je pregledova­la zavarovane biološke sledi iz hiše umorjenega Grmeka. Povedala je, da so na koščku lepilnega traku, ki so ga zavarovali z omota, našli biološko sled, za katero so lahko nedvomno potrdili, da pripada Sernelu. V svoje prvo poročilo sicer njegovega imena niso mogli zapisati, ker so morali najprej preveriti, ali njegov DNK v svojih bazah hranijo zakonito. Šele ko so dobili to potrditev, so lahko zapisali, da gre nedvomno za njegovo biološko sled. Če bi se namreč izkazalo, da je njegova sled nezakonito v bazah, tega ne bi mogli narediti. Zasavčeveg­a odvetnika Branka Gvozdića je zanimalo, zakaj je trajalo ves mesec, da so lahko šele v drugem poročilu to zapisali, je uslužbenka NFL pojasnila, da je včasih težko pridobiti evidence, jih pregledati in preveriti, ali je bil donor res obsojen. Preverjali so tudi na trboveljsk­i policijski postaji. Šele ko so ugotovili, da je Sernel upravičeno v evidenci, so ga lahko uporabili. »Dokler ne vemo, da je zakonito v evidenci, ga pač nimamo,« je poudarila. Sojenje se bo nadaljeval­o še ta mesec, na sodišču pa še vedno čakajo analizo podatkov z zaseženih telefonov, ki bi lahko potrdili ali ovrgli Zasavčev zagovor.

In medtem ko njemu preti do 10 let zapora, lahko še veliko hujša kazen doleti obtoženega morilca Petelina, namreč 15 do 30 let zapora. Kriminalis­ti so po tem zločinu lahko le potrdili, da se je Grmek res ukvarjal s prodajo drog, saj so po odkritju njegovega trupla na njegovem domu našli pol kilograma kokaina, 1,7 kilograma konoplje in 12 gramov heroina. Petelinove biološke sledi so odkrili na polomljene­m nožu, vžigalniku in na kljuki kopalniške­ga okna, skozi

Ne vem, kako so se moje sledi znašle na tem paketu.

katero naj bi zbežal iz Grmekove hiše. Toda vztraja, da ga ni ubil on. »Darja Grmeka nisem umoril. Poznam ga že 30 let. Od njega sem enkrat do dvakrat na teden kupoval drogo, gram ali dva kokaina, ki sem ga užival skozi nos. Za en gram sem mu plačal 50 evrov. Nazadnje sem bil pri njem v nedeljo ali ponedeljek pred njegovo smrtjo. Usedel sem se za mizo in posnifal črtico kokaina, ki mi ga je ponudil moški, ki je bil pri Darju. Črtico sem si pripravil sam, časopis sem rezal z brivskimi škarjami in si napravil tulec. Tisti dan mi je Darjo rekel, da nima kokaina za prodajo. Po tem srečanju z njim nisem kontaktira­l,« je dejal v preiskavi. Pravi celo, da si je tožilstvo izmislilo, da je bil na dan smrti pri Grmeku.

Ð

 ?? ?? Grmekovemu krvniku preti od 15 do 30 let zapora.
Grmekovemu krvniku preti od 15 do 30 let zapora.
 ?? FOTO: MONI ČERNE ?? Pokopali so ga k staršem.
FOTO: MONI ČERNE Pokopali so ga k staršem.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia