Slovenske Novice

Da je čez 50 let ne bi bilo več

Ste me hoteli videti strto?, Muzej človekovih pravic V Muzeju narodne osvoboditv­e Maribor odprli razstavi

- •

MARIBOR Vsem nam je zelo dobro (po)znano, kaj so človekove pravice. To so pravice vseh ljudi. Zapisane v Splošni deklaracij­i človekovih pravic, v različnih mednarodni­h aktih, tudi konvencija­h … pa pravnih aktih posameznih držav, kot del neke ustavne državne ureditve. V opomin njihovi pomembnost­i zaznamujem­o celo svetovni dan človekovih pravic, 10. decembra, na dan, ko je bila leta 1948 podpisana splošna deklaracij­a. In četudi so še tako jasno določene, večkrat zapisane in z zakoni podkreplje­ne, pa žal še danes ne mine dan, ko ne bi tako ali drugače zasledili ali poročali o kršenju človekovih pravic. Kar s težkim srcem si je predstavlj­ati, kaj vse se je šele dogajalo v preteklost­i.

Kot opomin na grozote

V opomin na grozote, ki so se dogajale v preteklost­i, in kot želja, da takšne razstave čez 50 ali 70 let ne bi obstajale več, je v Muzeju narodne osvoboditv­e Maribor (MNOM) v torek potekalo odprtje razstave z naslovom

Ste me hoteli videti strto?, Muzej človekovih pravic. Razstava, podkreplje­na z besedili, fotografij­ami in predmeti ter tudi avdio- in videoposne­tki, prikazuje, na kakšen način so bile človekove pravice, sicer določene v Splošni deklaracij­i človekovih pravic, v različnih obdobjih 20. stoletja ljudem odvzete oziroma kršene. Hkrati je namenjena opominjanj­u, da pravice in svoboščine za dobro človeka žal tudi v moderni družbi niso samoumevne. Odprl jo je ustavni sodnik Rajko Knez. »To sporočilo razstave, da so človekove pravice lahko tudi krhke, da se lahko z danes na jutri situacija močno spremeni in da mlade generacije, ki se še niso soočile s težavami, ki jih poznamo danes v naši soseščini, dobijo ta občutek, da je bilo ne tako davno neko drugo obdobje za posameznik­a nemirno, nevarno, z neko nepredvidl­jivostjo, da se to lahko ponovi, čeravno smo vsi upali, da se ne bo. Pravilno je, da se na to opozarja, pravilno je, da se spominjamo preteklost­i, da nas te izkušnje spremljajo, da si postavimo vprašanja, kako naj kot družba delujemo, da bomo bolj humani od te pretekle, da pokažemo tudi na odnos do tistega, kar se je zgodilo … vse to ta razstava lepo pokaže,« je povzel Rajko Knez.

Dela 20 avtorjev

Vidimo lahko združeno delo dvajsetih avtorjev iz slovenskih in hrvaških kulturnih in izobraževa­lnih ustanov ter društev. Idejna zasnova za razstavo in koordinira­nje sta delo dr. Aleksandre Berberih-Slana. Avtorji besedil navajajo posamezne člene deklaracij­e in predstavlj­ajo ter hkrati obiskovalc­em približajo kršitve pravic in osebne zgodbe ljudi, ki so jih doživeli. V prikazu časa pred drugo svetovno vojno prek zgodbe spoznamo vmešavanje javnosti v zasebno življenje in odločitve posameznik­a. V obdobju med drugo svetovno vojno so bile ljudem med drugimi kršene pravice do uporabe maternega jezika in do samoodloča­nja, kateri vojski ali politični organizaci­ji se bodo priključil­i. Prav tako prikazuje ljudi, ki so bili zaradi želje po ohranitvi maternega jezika ustreljeni kot talci. Vsi se tudi zavedamo, da obdobje druge svetovne vojne ni prizanašal­o niti otrokom.

Čeprav je bila Splošna deklaracij­a človekovih pravic podpisana šele po drugi svetovni vojni, njihovo kršenje ni nov pojav v družbi. Številni slovenski muzeji, med njimi

» Pravilno je, da se na to opozarja, pravilno je, da se spominjamo preteklost­i, da nas te izkušnje spremljajo, da si postavimo vprašanja, kako naj kot družba delujemo.

V obdobju med drugo svetovno vojno so bile ljudem med drugimi kršene pravice do uporabe maternega jezika in do samoodloča­nja.

prvi prav Muzej narodne osvoboditv­e Maribor, bodo predstavil­i zgodbe o kršenju človekovih pravic v Sloveniji v 20. stoletju. Razstava Ste me hoteli videti strto?, Muzej človekovih pravic bo odprta in na ogled do jeseni tega leta, potem pa se bo kot premična selila po muzejih, ki so sodelovali pri pripravi. Tako kot vse druge, ki se bodo letos še zvrstile v prostorih muzeja, je posvečena zaznamovan­ju 65-letnice delovanja Muzeja narodne osvoboditv­e Maribor. MEDIASPEED

 ?? ?? Razstava dvajsetih avtorjev iz vse Slovenije
Razstava dvajsetih avtorjev iz vse Slovenije
 ?? ??
 ?? ?? Harfistka Aleksandra Mohorko, izjemna in večkrat nagrajena glasbenica, je tudi sama borka za človekove pravice.
Harfistka Aleksandra Mohorko, izjemna in večkrat nagrajena glasbenica, je tudi sama borka za človekove pravice.
 ?? ??
 ?? ?? Odgovorni urednik časnika Večer Matija Stepišnik in vodja pedagoškeg­a programa MNOM Uroš Dokl
Odgovorni urednik časnika Večer Matija Stepišnik in vodja pedagoškeg­a programa MNOM Uroš Dokl
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia