Slovenske Novice

Enzo nov dokaz angleške potence

- LONDON • JAN KRSTOVSKI

V zadnjih minutah zimskega prestopneg­a roka, natančneje v zadnjih dveh minutah, se je vendarle zgodilo – argentinsk­i vezist Enzo Fernandez je v torek zvečer za 121 milijonov evrov prestopil iz portugalsk­e Benfice k angleškemu Chelseaju in postal najdražja okrepitev v zgodovini elitne angleške lige. Prestopni rok se sicer še zdaleč ni zaključil. V Avstriji bodo poslovali vse do 6. februarja, slovenski klubi pa do sredine tega meseca, ko bodo vrata nogometne tržnice zaprli tudi Hrvati in Švicarji, vmes pa v tem vrstnem redu še Turki, Srbi, Makedonci, Črnogorci, Romuni in Madžari.

Vsi pogledi so bili seveda uprti v najmočnejš­a evropska prvenstva, Angleži pa so bili pri nakupih v zgodovinsk­i »formi«. Za prestope so po podatkih specializi­rane spletne strani Transferma­rkt zapravili več kot 830 milijonov evrov. Angleški mediji so sicer poročali o kar 1,13 milijarde evrov, ki so jih otoški klubi to zimo skupno plačali za odkupe pogodb ali izposojo nogometaše­v. Vložek je skoraj trikrat višji, kot je bil januarja lani. »Benfica je veliko večja od enega igralca. Ko nekdo želi oditi in najde klub, ki je pripravlje­n plačati odkupno klavzulo, imaš zvezane roke,« je bil realen nemški trener Benfice Roger Schmidt, ki je z 22-letnim novopečeni­m članom Chelseaja sodeloval od julija. Fernandez je portugalsk­emu velikanu na položaju srednjega vezista pomagal do prvega mesta v prvenstvu, v katerem imajo orli še naprej zgolj en poraz, in uvrstitve v osmino finala lige prvakov, v kateri nekdanji klub Zlatka Zahovića in Jana Oblaka

15. t. m. čaka prva tekma z Bruggejem.

Chelsea je šele na 10. mestu

Benfica ga je poleti pripeljala iz vrst argentinsk­ega velikana River Plata, ki mu bo prepustila tudi četrtino zaslužka, okoli 30 milijonov evrov. Fernandeza so sicer na lanskem svetovnem prvenstvu v Katarju izbrali za najboljšeg­a mladega igralca turnirja, ki ga je osvojil z Argentino.

Chelsea je poskrbel za kar tri od petih najdražjih prestopov te zime, potem ko je za najmanj 70 milijonov evrov – končni znesek bi lahko v primeru uspešnih nastopov znašal 100 milijonov – pripeljal ukrajinske­ga napadalneg­a vezista Mihajla Mudrika (Šahtar Doneck) in francoskeg­a branilca Benoita Badiashile­ja (Monaco, 38). Finančna moč otoških klubov je tolikšna, da so se celo klubi drugoligaš­kega tekmovanja, tako imenovaneg­a championsh­ipa, v zimskem prestopnem roku uvrstili na visoko osmo mesto lestvice zapravljiv­cev in z 28 milijoni evrov le malenkost zaostali za elitnima špansko la ligo (32 mio) in italijansk­o serie A (31 mio). Pozornost se bo zdaj iz pisarn preusmeril­a nazaj na zelenice, kjer mora Chelseajev trener Graham Potter pred začetkom svojega petega meseca na modri klopi hitro najti zmagovito formulo in dvigniti moštvo z 10. mesta v premier league. Kdo ve, kaj bi se lahko zgodilo, če bi na jutrišnjem (21.00) domačem obračunu z najbližjim londonskim sosedom Fulhamom sledilo novo razočaranj­e proti ekipi, katere vrednost na tržišču znaša dobra dva Fernandeza ...

milijonov evrov je v zimskem prestopnem roku zapravil Chelsea, v poletnem pa 306, s čimer je postavil angleški rekord.

 ?? FOTO: MOLLY DARLINGTON/REUTERS ?? Enzo Fernandez odigral vseh sedem tekem na lanskem SP in proti Mehiki zabil prvi gol za reprezenta­nco.
FOTO: MOLLY DARLINGTON/REUTERS Enzo Fernandez odigral vseh sedem tekem na lanskem SP in proti Mehiki zabil prvi gol za reprezenta­nco.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia