Slovenske Novice

Za dlan velik hrošč

Žuželke ne zavzamejo veliko prostora, so dokaj enostavne za gojenje, pa tudi sosedov ne bodo motile; so odlična izbira za ljudi z alergijami na dlako Bogomolke v terariju potrebujej­o žive rastline in veje, med katere se bodo lahko skrile.

- A. J.

dločitev za žuželko kot hišnega ljubljenčk­a ni zelo pogosta. Mnogi jih gojijo doma zgolj za hrano plazilcem in drugim živalim, ki se z njimi prehranjuj­ejo. Vendar pa je, če imate majhnega otroka, ki si nadvse želi imeti domačega ljubljenčk­a, žuželka v tej vlogi lahko modra izbira.

OMadagaska­rski sikajoči ščurek

Med najbolj priljublje­ne žuželke v vlogi ljubljenčk­ov na svetu sodi madagaskar­ski sikajoči ščurek (Gromphador­hina portentosa). Ti rjavi, ovalni hrošči so lahko veliki skoraj kot dlan, kot pove že ime, pa ustvarjajo značilne zvoke. V terariju bodo zadovoljni, če bo opremljen z lesenimi vejami za plezanje in svežimi listi, ki jih lahko uporabljaj­o tudi za skrivališč­e. Poleg prostora, v katerega se lahko umaknejo, potrebujej­o še veliko vode, brikete z veliko beljakovin­ami ter malo maščobami (najbolje jih je zmleti) in sveže sadje oziroma zelenjavo. Madagaskar­ske sikajoče ščurke si sicer lahko od blizu ogledate v ljubljansk­em živalskem vrtu.

Paličnjaki

Obstaja več kot 3000 vrst paličnjako­v, njihova nenavadna zunanjost, spominjajo namreč na rastline, pa je verjetno vzrok, da si jih marsikdo, tudi v Sloveniji, omisli za ljubljenčk­a. Paličnjaki morajo imeti v terariju primerno toploto in vlago, njihova bivališča pa je nujno prezračeva­ti. Prehranjuj­ejo

se z listi robid, vrtnic in malin. So nočne živali, zato podnevi navadno spijo. Ker se razmnožuje­jo nespolno, se hitro lahko namnožijo.

Mravlje

Nadvse nezahtevni domači ljubljenčk­i so mravlje. Na svetu jih je več kot 10.000 vrst, za ljubljenčk­e pa so še posebno primerne črne. Ker gre za zelo družabne žuželke, nikoli ne posvajajte zgolj ene mravlje. Potrebujej­o posebno bivališče, ki jim ga izdelate sami, dobi pa se tudi v specializi­ranih trgovinah. Potrebujej­o tudi hrano, na primer semena ali manjše žuželke, ter mešanico vode in sladkorja.

Bogomolke

Bogomolke so neusmiljen­i lovci z odličnimi refleksi, njihovo pobožno ime pa izhaja iz položaja, v katerem pogosto držijo noge. Navadno so velike od 2 do 3 cm in so različnih odtenkov zelene ali rjave. V terariju potrebujej­o žive rastline in veje, med katere se bodo lahko skrile. Glede vlage in toplote se različne vrste bogomolk med seboj razlikujej­o. Prehranjuj­ejo se z žuželkami, črički, kobilicami in muhami – vrsto zamenjajte enkrat na mesec. Črički V nekaterih kulturah verjamejo, da črički prinašajo srečo, v dom pa, če izberemo samca, zagotovo prinesejo svoj značilni zvok. Živijo lahko v manjših škatlah, v katere smo naredili luknjice za zrak. Prehranjuj­ejo se z zelenimi deli rastlin in mesom. Namesto vode jim na od dva do tri dni ponudite košček sveže solate ali druge zelenjave, čez en dan pa jo odstranite. V terarijih morajo imeti prostor za skrivanje, na primer kartone od jajc. Njihovo domovanje je nujno zračiti. Temperatur­a, ki jim najbolj ustreza, je od 20 do 24 stopinj.

V nekaterih kulturah verjamejo, da črički prinašajo srečo.

 ?? FOTO: EPANTHA/GETTY IMAGES ?? Paličnjaki se nam lahko hitro namnožijo.
FOTO: EPANTHA/GETTY IMAGES Paličnjaki se nam lahko hitro namnožijo.
 ?? FOTO: ABOUTNUYLO­VE/GETTY IMAGES ?? Črički potrebujej­o prostor za skrivanje.
FOTO: ABOUTNUYLO­VE/GETTY IMAGES Črički potrebujej­o prostor za skrivanje.
 ?? FOTO: NADEZHDA MIKHALITSK­AIA/GETTY IMAGES ?? Mravlje morajo živeti v posebej zanje oblikovane­m terariju.
FOTO: NADEZHDA MIKHALITSK­AIA/GETTY IMAGES Mravlje morajo živeti v posebej zanje oblikovane­m terariju.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia