Slovenske Novice

O posilstvu še enkrat

Policistki je v pozdrav pomahal z iztegnjeni­m sredincem.

-

od njega zahteval, naj gre na kolena in prosi za življenje, nato pa ustrelil mimo njega. »S prijatelji smo pili v garaži. Potem pa je prišel neki mladenič in se predstavil kot Klemen Rajnar. Malo smo ga provociral­i, ker smo na spletu prebrali, da naj bi nekoga posilil. Ni bil najboljše volje. Precej smo še pili, potem pa smo se razšli. Sodelavca sem peljal domov, potem sem se vrnil. Nenadoma sem bil na tleh. Neki tip me je zbil na tla in začel tolči. Nekako mi je uspelo pobegniti. Kaj dosti drugega ne vem, bil sem zelo pijan. Na urgenci so mi povedali, da sem imel lažji pretres možganov,« je Marko Č. povedal na okrožnem sojenju, ki je proti Rajnarju potekalo pred sodnikom Martinom Jančarjem.

Da je Rajnar iskana oseba, je vedel policist Branko Černoša, ki se je po mestu peljal v 20 let stari policijski civilni škodi. »Na Trgu OF sem opazil fička 500. Vedel sem, da ga vozi Rajnar, obvestilo, da je iskan, sem dobil zjutraj ob prihodu v službo. Njegov avto je bil tri, štiri metre stran in spomnil sem se ga s fotografij­e. Videti je bilo, da me je prepoznal kot policista v civilu, ker je deloval zelo nervozno,« je pričal Černoša, ki je takoj obvestil OKC. Najprej je ubežnika zasledoval sam, ta naj bi vozil skrajno objestno, pozneje pa je to raje prepustil kolegom.

To je torej storil, ko so v bližino prispele patrulje. Pred njimi je Rajnar po središču mesta dirjal tudi 90 kilometrov na uro, prehiteval, prevozil rdečo luč, vsaj z enega avta zbil stransko ogledalo in povzročil več nesreč. Na pozive, luči in sirene policije se ni odzival. Policistki Mateji Müller in njenemu partnerju Borisu Ačku ga je uspelo ujeti v slepi ulici, a ju po njunih navedbah Rajnar ni poslušal niti takrat. Upiral se jima je z rokami in nogami, nekako sta ga zvlekla iz avta. Sledili so suvanje, ruvanje, odrivanje in vlačenje. Policista je obtoženi tako močno udaril v prsni koš, da je padel po tleh, policistki je močno zvil roko, sta pričala oba. S pomočjo kolega jim je Rajnarja končno uspelo ukrotiti in aretirati.

Še preden so ga zaradi poškodb odpeljali, je policistki v pozdrav pomahal z iztegnjeni­m sredincem. Za njim so v bolnišnico na pregled odpeljali tudi lažje ranjena Ačka in Müllerjevo. On od Rajnarja terja 3000, ona 11.000 evrov odškodnine, a ju je sodnik Jančar ob koncu procesa napotil na pot pravde.

Rajnar naj bi 26. januarja 2017 v nekem ljubljansk­em stanovanju začel žensko otipavati od zadaj. Slekel si je spodnjice, nato pa jo s silo obrnil k sebi, jo zagrabil za vrat in njeno glavo porinil do svojega spolnega uda. Večkrat ga je porinil v njena usta. Čeprav ga je odrivala in mu poskušala dopovedati, da z njim noče imeti spolnega odnosa, se mu ni mogla ubraniti. Grobo jo je potisnil ob vrata in jo posilil. Na ljubljansk­em okrožnem sodišču je bil obsojen na tri leta in pol zapora, a je sodbo spomladi leta 2019 razveljavi­lo višje sodišče. Vnovično prvostopen­jsko sojenje se še vedno ni začelo.

Rajnarju pa je torej sodil zaradi groženj in nasilništv­a, nevarne vožnje ter preprečitv­e uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi. Očitek s Fužin je med procesom odpadel, saj je oškodovane­c na sodišču umaknil zahtevo za pregon. Je pa bil Rajnar konec avgusta lani spoznan krivega za napad na policista, nevarno vožnjo in še neki drugi nasilni izpad. Obsojen je bil na tri leta zapora. »Ko vam policist nekaj ukaže, se pasivno predate. Vsako ravnanje zoper to doktrino, če je bila s strani

leta zapora je nepravnomo­čna kazen.

policista opravljena zakonito, je sankcionir­ano,« mu je sodnik obrazložil svojo odločitev.

Toda Rajnar in njegov odvetnik Miloš Zarić se s tem nista sprijaznil­a in danes bo torej na to temo tekla pritožbena seja ljubljansk­ega višjega sodišča. Kot nam je povedal odvetnik, se je pritožil zaradi višine kazni. Višji sodniki bodo svojo odločitev sporočili v pisni obliki.

Ð

 ?? FOTO: DEJAN JAVORNIK ?? »Ko vam policist nekaj ukaže, se pasivno predate,« ga je podučil sodnik Jančar.
FOTO: DEJAN JAVORNIK »Ko vam policist nekaj ukaže, se pasivno predate,« ga je podučil sodnik Jančar.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia