Slovenske Novice

Itev gasilskega ka je vzel kredit

-

Matičevi resničnost­i. »Prav je, da mladi nadaljujem­o gasilstvo.«

Ameriški sen

Pri 15 letih se je pridružil domačemu gasilskemu društvu Dravograd. Tri leta pozneje, to je bilo pred sedmimi leti, se je dokopal do prvih našitkov bližnjih gasilskih društev, že hitro pa se jih je nabralo toliko, da jih je začel zbirati. »Sprva sem pisal domačim gasilskim društvom, ali bi lahko dobil njihov našitek.

Do nekaterih sem prišel prek kolegov, drugim sem pisal po elektronsk­i pošti ali na facebook. Pridružil sem se tudi skupini zbiratelje­v gasilskih našitkov, v katere si jih izmenjujem­o.«

A šele ob začetku pandemije je pomislil, da bi zbiral še vse drugo, povezano z gasilstvom. »Tedaj sem predsednik­a našega društva vprašal, ali bi lahko dobil staro delovno uniformo. In z njegovim 'lahko' se je v resnici vse začelo.« Predmete je začel tudi kupovati. Za širjenje zbirke izkoristi mednarodna gasilska tekmovanja: »Na letošnjem v hrvaških Marčanah sem od njihovega društva dobil dve uniformi in čelado.« Najbolj pa si v zbirki želi čelade ameriških gasilcev. »Izjemno zanimive so. Posebne. Večje od naših in z vizirjem zadaj.« Trenutno častno mesto v njegovi zbirki zaseda uniforma z začetka 20. stoletja. Matic vse predmete fotografir­a in objavi na instagramu, na svoji strani na facebooku, v izdelavi pa ima tudi spletno stran. Njegova zbirka se je začela v fasciklu, danes živi v delu mizarske delavnice njegovega očeta, kar pa za 25-letnega komunalneg­a delavca ni bil lahek finančni zalogaj. »Moral sem prebarvati stene, položiti topli pod, kupiti omare, stalaže ... Samo s plačo bi trajalo, da bi muzej lahko uredil, kot sem si ga zamislil, zato sem vzel kredit.« A je danes ponosen na rezultat in zbirko z veseljem pokaže vsakomur, ki si jo želi ogledati.

Ð

 ?? ?? Ima že 17 uniform, intervenci­jskih, delovnih in svečanih.
Ima že 17 uniform, intervenci­jskih, delovnih in svečanih.
 ?? ?? Brez modelčkov vozil pač ne gre.
Brez modelčkov vozil pač ne gre.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia