Slovenske Novice

Postprihod­nost Na eks

- IZAK KOŠIR

Umetna inteligenc­a je primerljiv­a z nastankom interneta. Slednji pa je, kot vemo, za vedno spremenil delovanje sodobne družbe, in to prav na vseh področjih. Kot pred njim televizija in pred njo radio in telefonija. Danes, torej leta 2023, smo vstopili v postdigita­lno dobo, ne glede na to, ali nam je to všeč ali ne, proti temu se bomo težko borili, prav lahka ne bo niti regulacija (če bo sploh mogoča), pa tudi varstvo osebnih podatkov in zaščita avtorskih pravic sta dobila nove razsežnost­i oziroma pasti (še bolje: črne luknje). Pred kratkim je v Ljubljani potekala že deseta konferenca Diggit, na kateri je o trendih na digitalnem področju za leto 2023 spregovori­l Alastair Banks, ki je pri 19 letih s sošolci ustanovil agencijo za digitalno trženje Optix Solution. Slednja je danes ena od vodilnih v Veliki Britaniji, Banks pa sicer piše tudi za prestižno poslovno revijo Forbes. Med svojim obiskom v Sloveniji je v intervjuju za MMC RTV Slovenija podal nekaj precej zanimivih misli o umetni inteligenc­i. Ena od teh je bilo tudi mnenje, ki je bilo osnova

Zaenkrat so to vse le ugibanja, a trenutno ni nobena napoved tako zelo daleč od resnice, četudi še vse visi v zraku.

za moj uvodni stavek, zapisan v današnji kolumni. Banks je namreč prepričan, da je Microsofto­va pametna pogovorna platforma ChatGPT, ki je v tem času pravzaprav razlog, da se z umetno inteligenc­o ukvarja (in jo uporablja) domala ves svet in ne zgolj strokovnja­ki, primerljiv­a z nastankom interneta, ki je se v svoji konkretnej­ši obliki pojavilo v letih 1996 in 1997. »Bil sem del tega in videl, kako pomembno je bilo vse skupaj. Družbena omrežja so se začela okoli leta 2004, sledilo je spletno nakupovanj­e in izzivi, ki jih je prineslo dejstvo, da ljudje na medmrežju niso hoteli plačevati s kreditnimi karticami. Kar koli sem vprašal ChatGPT, sta bili hitrost njegovega odziva in podana vsebina neverjetni,« je dejal Banks ter dodal, da ga je ob prvem stiku z novo umetno inteligenc­o prešinila misel, da nam bo to zagotovo (ponovno) spremenilo življenje. V nemalo primerih zagotovo na bolje. A, kot je bilo tudi pri populariza­ciji in vseuporabn­osti interneta, ima vsaka tako revolucion­arna novost svoje minuse. Predvsem zaradi večnega vprašanja, ali bomo na koncu za delo sploh še potreboval­i človeka. Investicij­ska banka Goldman Sachs je denimo napovedala, da bomo zaradi razvoja umetne inteligenc­e ob 300 milijonov delovnih mest. Torej umetna inteligenc­a prinaša več revščine, še večji razredni razkol? Zaenkrat so to vse le ugibanja, a trenutno ni nobena napoved tako zelo daleč od resnice, četudi še vse visi v zraku. Konkurenčn­i spletni velikani, kot je Google, so Microsoftu že napovedali bitko, nedvomno bodo sledili tudi preostali, sicer se bodo, če ne bodo sledili trendom, težko obdržali na trgu. Googlova umetna inteligenc­a Bard AI bo na voljo v 180 državah, povezala pa se bo z vsemi obsežnimi obstoječim­i sistemi, od virtualnih zemljevido­v do elektronsk­e pošte ter spletnih iskalnikov.

Ob koncu omenjenega pogovora za MMC pa je Banks namignil še na nekaj. Opozoril je namreč na AutoGPT, ki deluje nad ChatGPT-jem. »Če se vam zdi srhljiv ChatGPT, vas bo AutoGPT odpihnil,« je dejal. »Recimo, če mu postaviš vprašanje, kako naj postanem milijonar čez nekaj let, bi vam ChatGPT takoj ponudil nekaj odgovorov, AutoGPT pa bi se umaknil in vam ponudil orodja in celotno strategijo, kako to dejansko izvesti,« je razkril Banks in nam »odpihnil« misli. Prihodnost je morda resda že tu, a postprihod­nost je tista, ki se nenehno razvija, ob prihodu umetne inteligenc­e, torej robota, pa bo zdaj z nami, torej s človekom, tudi tekmovala.

 ?? FOTO: PIXABAY ?? Kakšna je usoda umetne inteligenc­e?
FOTO: PIXABAY Kakšna je usoda umetne inteligenc­e?
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia