Slovenske Novice

Po medijih s tožbo še nad policijo

Princ Harry je zahteval varovanje, ko ni bil več aktivni član kraljeve družine

-

PRINC HARRY se bo večino letošnjega leta, kot kaže, ukvarjal s pravnimi zadevami. Pisali smo že, da je na londonskem sodišču steklo sojenje skupini britanskih medijev, ki jim mlajši od sinov kralja Karla III. očita, da so informacij­e o njem zbirali nezakonito, večinoma s prisluškov­anjem njegovim telefonski­m pogovorom. A Harry se ni lotil le medijev. Kot je že dlje obljubljal, je vložil tožbo tudi proti britanskem­u notranjemu ministrstv­u, pod katero spada policija. Očita ji, da mu med obiskom domovine ni zagotovila ustreznega varovanja.

Njegovi očitki se nanašajo na čas, ko je že živel v Kalifornij­i v ZDA in ni več zastopal monarhije, se je pa občasno vračal na pomembnejš­e dogodke v Veliko Britanijo. Vojvoda Susseški je prepričan, da mu je v teh primerih pripadalo policijsko varstvo, oziroma bi mu moralo biti to omogočeno po plačilu, s tem pa se na ministrstv­u ne strinjajo. »Ni primerno, da bi bilo premožnim ljudem omogočeno kupiti policijsko zaščito. Ta je namenjena izključno varovanju pomembnih javnih oseb, vladarja in njegove najožje družine oziroma na večjih dogodkih tistih članov, ki monarhijo zastopajo in ji služijo,« so sodniku povedali zagovornik­i notranjega ministrstv­a. Prepričani so, da bi tovrstno razlikovan­je med ljudmi ter njihova različna obravnava »spodkopalo zaupanje ljudi v policijo«, zato so Harryjevo ponudbo zavrnili, varovanje pa mu odrekli. Prinčevi zagovornik­i so medtem spomnili, da obstaja zakon o policiji iz leta 1996, ki šefu policije dovoljuje, da javnim osebam, ki za to zaprosijo, po plačilu omogoči posebne policijske storitve. »Navedbe, da je plačilo za varovanje v nasprotju z interesom javnosti, ne pomenijo prav nič, saj je parlament leta 1996 plačilo tovrstnih storitev izrecno dovolil,« je dejala ena od Harryjevih zagovornic Shaheed Fatima. Spomnila je, da so v zakonu kot tisti, ki jim policijska zaščita po plačilu lahko pripada, navedeni javne osebe in člani kraljeve družine, Harry pa je po njenem mnenju oboje, četudi ne zastopa več monarhije. Odločitev, da mu zaščito odrečejo, je bila po njenem mnenju nezakonita. »O tem, komu se prošnja odobri in komu ne, odloča šef policije ob pomoči posebne komisije, v primeru princa Harryja je odločala metropolit­anska policija, ki je s tem ne le ravnala nezakonito, ampak tudi presegla svoja pooblastil­a,« je še dodala Fatimova.

A zagovornik­i tožene stranke menijo drugače: »Policisti, ki bi skrbeli za varnost princa Harryja, bi s tem potencialn­o ogrozili svoja življenja. Za kaj takšnega denar ni dovolj, mora obstajati dober razlog in interes javnosti, sicer vse skupaj pač ni vredno tveganja. Ne življenj policistov ne ugleda policije.« B. K. P.

Metropolit­anska policija je ravnala nezakonito in celo presegla svoja pooblastil­a. Metropolit­anska policija mu ni ugodila, zato se je vojvoda obrnil na sodišče

 ?? FOTO: CHARLES MCQUILLAN/REUTERS ?? Policisti morajo varovati le pomembnejš­e člane kraljeve družine.
FOTO: CHARLES MCQUILLAN/REUTERS Policisti morajo varovati le pomembnejš­e člane kraljeve družine.
 ?? FOTO: LEON NEAL/REUTERS ?? Britanci pogosto spomnijo, da posebnega varovanja nima niti kraljeva sestra princesa Anne, čeprav je preživela poskus ugrabitve.
FOTO: LEON NEAL/REUTERS Britanci pogosto spomnijo, da posebnega varovanja nima niti kraljeva sestra princesa Anne, čeprav je preživela poskus ugrabitve.
 ?? FOTO: TOBY MELVILLE/REUTERS ?? Princa Harryja na tokratno obravnavo ni bilo.
FOTO: TOBY MELVILLE/REUTERS Princa Harryja na tokratno obravnavo ni bilo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia