Slovenske Novice

Voda prodira skozi kanalizaci­jo

Na Hrvaškem se četrti dan borijo s poplavami Tolikšne količine padavin še nikoli ni bilo Dodatne težave bi lahko ustvaril velik vodni val, ki ga pričakujej­o iz Slovenije.

- • STA, I. R.

ZAGREB Na Hrvaškem zaradi obilnih padavin, ki od nedelje povzročajo poplave, še naprej naraščajo reke. V torek zvečer je začelo poplavljat­i tudi v Zagorju in v bližini Šibenika, v Hrvatski Kostajnici so razglasili izredne razmere, v Karlovcu pa sta se še vedno višala vodostaja Kolpe in Korane, zaradi česar so razglasili izredne razmere. Stanje v zadrski županiji se je umirjalo.

Reka Una že od ponedeljka poplavlja tudi območja v zahodnem delu Bosne in Hercegovin­e. Zaradi poplav so poleg Kulen Vakufa in Sanskega mosta razglasili stanje naravne nesreče še v Bihaću, občini Bosanski Novi ter v Bosanski Krupi. V krapinsko-zagorski županiji je voda odnesla leseni most za pešce v Donji Stubici, v Mokricah pa je poplavilo več hiš. Nekateri deli Krapine so imeli težave pri oskrbi z elektriko, potem ko je močan veter podrl več dreves, ta pa so potrgala električno napeljavo. Voda je povzročila veliko škodo tudi v varaždinsk­i županiji.

Kljub celonočnem­u boju z naraslo reko Uno začasni zasipi v posameznih delih Hrvatske Kostajnice niso zdržali, voda pa se je prebila celo do glavnega mestnega križišča. V sodelovanj­u z vojsko so postavili tako imenovane zajčje nasipe, a velik problem je kanalizaci­jski sistem, skozi katerega prodira voda iz Une ter poplavlja ceste in ogroža hiše. Opozarjali so tudi na nevarnost visokega vodostaja Save zaradi padavin v Sloveniji. »Gre za rekordne vodostaje in razmere, s katerimi se doslej ni srečal še nihče, ki dela v sistemu,« je po seji županijske­ga štaba civilne zaščite v Varaždinu dejal notranji minister Davor Božinović.

 ?? FOTO: VLADO KOS/CROPIX ?? Najbolj kritične so razmere na območju Hrvaške Kostajnice, Karlovca in Duge Rese.
FOTO: VLADO KOS/CROPIX Najbolj kritične so razmere na območju Hrvaške Kostajnice, Karlovca in Duge Rese.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia