Slovenske Novice

Prevzeli bi predsednik­ovo jabolko navdiha

V Boštanju pri Sevnici potekal tretji festival sadnih vin in sokov Razvoj boštanjske­ga sadjarstva sega v sredino 19. stoletja, njegov začetnik je bil učitelj Jožef Dermel.

- NADA ČERNIČ CVETANOVSK­I

V BISTVU GRE že za šesti festival, a ker so trije zaradi epidemije korone potekali v drugačnih okoliščina­h, so se odločili, da gre tokrat za tretjo uradno prireditev. Znova ga je v sklopu evropske prireditve Svetovni dan jabolčnika pod vodstvom Aleša Germovška organizira­lo Turistično društvo (TD) Boštanj. Jabolčnik je bil v starih časih na kmetih »pogonsko gorivo«. Kmetje so ga pili ob delu, saj jim je dal moč in zaradi nizke vsebnosti alkohola ni bil nevaren. Potem so srpe, kose in pluge zamenjali kosilnice in traktorji in pogonsko gorivo je postala nafta. Na travnikih je bilo ob hrumečih strojih naenkrat premalo prostora še za sadna drevesa. Zaradi lažjega obdelovanj­a so jih posekali in jabolčnik je skorajda utonil v pozabo. A v TD Boštanj so sklenili, da jabolčnike oz. ciderje, kot se bolj sodobno imenujejo, prikličejo iz pozabe, česar je vesel tudi sevniški župan Srečko Ocvirk. »Tradiciona­lno je moderno,« je dejal na prireditvi, kjer se je za naziv najboljših potegovalo kar 49 vzorcev. Po besedah Cirila Dolinška, povezovalc­a prireditve, je to najvišje število prijavljen­ih vzorcev v Sloveniji. To pa sploh ni čudno, saj se je razvoj boštanjske­ga sadjarstva začel sredi 19. stoletja, njegov začetnik pa je bil učitelj Jožef Dermel. Leta 1893 pa je prišel v Boštanj nadučitelj Alojz Račič, ki je bil vodja sadjarskeg­a napredka. Vodil je šolski vrt in pridnim učencem kot plačilo za delo zastonj dajal cepljene jablane. Na potrdilih o prevzemu brezplačni­h jablan je pisalo: »Ako nisi vedenja lepega, ne dobiš drevesca nobenega.«

Letošnje vzorce so razvrstili v sedem kategorij. V kategoriji tradiciona­lni jabolčnik iz mešanih travniških sadovnjako­v je zmagal Janez Mirkac, kmetija Rebernik iz Slovenj Gradca, ki je bil prvi tudi pri sortnih jabolčniki­h iz mešanih travniških sadovnjako­v, pridelal pa je tudi najboljši sok. Tudi ni prvič, da je z njim na Koroško, kjer je nasploh doma mošt, kot pravijo jabolčniku, romalo tudi prestižno priznanje. Najboljši moderni stil jabolčnika iz konzumnih jabolk je dala v pokušino družba Malner iz Kozine, ki je pridelala tudi najboljše jabolčno vino. Pri njih se že 33 let ukvarjajo s sadjarstvo­m, ki prehaja iz generacije v generacijo. Med tradiciona­lnimi hruškovci je slavil Drago Pajenk, kmetija Rdečnik iz Podgorja. Pri jabolčniki­h z dodatki zelišč in arom je zmagal domačin, predsednik TD Aleš Grmovšek, pri odprtem stilu pa Aleš Fridl iz Kozja, ki se ukvarja tudi z izdelavo piva. Najboljši v svojih kategorija­h so prejeli bon za nakup sadike jabolk, vrste bobovec, ki jih bodo prevzeli v Kozjanskem parku, ki je bil sponzor letošnjega srečanja. Najvišje priznanje zlato jabolko, delo domačega umetnika Alojza Raka, pa je prejel Janez Mirkac za jabolčnik iz mešanih jabolk travniških sadovnjako­v.

Boris Orešek, predsednik odbora za kmetijstvo pri Kmetijsko-gozdarski zbornici, je malo za šalo in malo zares predlagal, da bi v prihodnje v tekmovanje uvrstili še kategorijo jabolko navdiha. Borut Pahor je namreč zapustil predsedniš­ko palačo, zato bi lahko njegovo tradicijo nadaljeval­i v Boštanju.

 ?? ?? Najboljši moderni stil jabolčnika iz konzum mnih jabolk je dala v pokušino družba Malner iz Kozine.
Najboljši moderni stil jabolčnika iz konzum mnih jabolk je dala v pokušino družba Malner iz Kozine.
 ?? ??
 ?? FOTOGRAFIJ­E: NADA ČERNIČ CVETANOVSK­I ?? Najboljši prideloval­ci ciderjev
FOTOGRAFIJ­E: NADA ČERNIČ CVETANOVSK­I Najboljši prideloval­ci ciderjev
 ?? ?? Pri odprtem stilu je slavil Aleš Fridl iz Kozja.
Pri odprtem stilu je slavil Aleš Fridl iz Kozja.
 ?? ??
 ?? ?? Zlato jabolko je prejel Janez Mirkac.
Zlato jabolko je prejel Janez Mirkac.
 ?? ?? Danes se jim kunštno reče ciderji.
Danes se jim kunštno reče ciderji.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia