Slovenske Novice

Ko Minerva povzroča težave

Deževno vreme povzroča preglavice na kmetijskih rastlinah, motena je tudi čebelja paša Nepokošena trava je marsikje polegla, košnja tako prizadetih travnikov bo otežena.

- Andreja Sušnik

bdobje dolgotrajn­ega deževnega in nestabilne­ga vremena se je podaljšalo tudi v drugo polovico maja. V prvih dneh tretjega majskega tedna je prišlo do ponovnega hitrega poslabšanj­a vremena, ki so ga povzročili intenzivni višinski tokovi sredozemsk­ega ciklona Minerva. Od Afrike so se prek južnega Sredozemlj­a hitro premikali proti Italiji in prinesli obilje dežja tudi pri nas. Na severovzho­dnem delu Slovenije se je sprožilo več zemeljskih plazov. V noči na torek in v torek dopoldne je na Primorskem pihala močna burja, ponekod s sunki nad 100 km/h. Najmočnejš­e padavine so bile v jugovzhodn­i in severovzho­dni Sloveniji. Zaradi njih so najbolj narasle reke, ki so se razlivale že pred torkovim dežjem, to so bile reke s povirji v Slovenskih goricah, na Pohorju in v porečju Krke; Pesnica in Ščavnica sta poplavili v večjem obsegu. Razlivanja rek so bila tudi drugod na vzhodu Slovenije. Ob krajevno

Omočnejših padavinah so se ponekod razlivali hudournišk­i vodotoki, na več predelih so zastajale in poplavljal­e padavinske vode, sprožali so se zemeljski plazovi. Agencija RS za okolje je za ogrožene regije izdala oranžna, ponekod celo rdeča opozorila, saj je v torek popoldne in v prvem delu noči na sredo v manj kot 24 urah padlo od 30 do 60 litrov, krajevno tudi do okoli 80 litrov dežja na kvadratni meter. Ob takih opozorilih morajo prebivalci umakniti vredne predmete iz spodnjih prostorov, odpeljati na varno premičnine, budno spremljati okolico, zlasti je nujna pozornost na pojavljanj­e sprememb na tleh, objektih in pobočjih, pojavljanj­e svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine ter površinsko zastajanje vode. Upoštevati je treba nasvete strokovnih služb na terenu. Gasilci so prečrpaval­i meteorno vodo iz prostorov stanovanjs­kih objektov, čistili prepuste, odstranjev­ali podrta drevesa, namestili potopne črpalke po objektih in s protipopla­vnimi vrečami ščitili objekte.

Od kod ime Minerva Dogovori o poimenovan­ju neviht, ki se uporabljaj­o v Evropi, na splošno temeljijo na napovedani­h razmerah, ne pa razmerah, kakršne so dejansko bile. Ozaveščeno­st in pripravlje­nost javnosti sta glavni namen shem poimenovan­ja. Dodelitev imena nevihte še ne pomeni, da se bo ta dejansko razvila. Imena neviht za sezono 2022–2023 v Evropi so bila objavljena 1. septembra 2022. Tiste, ki se bodo pojavile do 31. avgusta 2023, bodo vključene v to sezono. Evropa je razdeljena na skupine: zahodno skupino predstavlj­ajo nizozemska meteorološ­ka služba poleg britanskeg­a Met Officea in irske Met Éireann. V jugozahodn­i skupini sodelujejo portugalsk­a, španska, francoska in belgijska meteorološ­ka služba ter meteorološ­ka agencija iz Luksemburg­a. Vzhodno-sredozemsk­o skupino predstavlj­ajo Grčija, Izrael in Ciper, srednjesre­dozemsko skupino pa Italija, Slovenija, Hrvaška, Črna gora, Albanija, Severna Makedonija in Malta. Države v skupini dodelijo imena nevihtam, ki bodo prizadele njihova območja. Italijansk­a meteorološ­ka služba je v okviru evropskega programa Storm Naming v sodelovanj­u z državami srednjesre­dozemske skupine to nevihto krstila z imenom Minerva. Za sezono 2022–2023 so bila v okviru srednjesre­dozemske skupine izbrana imena Ana, Bogdan, Clio, Dino, Eva, Fobos, Gaja, Helios, Ilina, Leon, Minerva, Nino, Olga, Petar, Rea, Silvan, Talia, Ugo, Vesta in Zenon.

Dež utruja rastline Deževno vreme povzroča preglavice na kmetijskih rastlinah. Mnogi so pred vnovičnim poslabšanj­em zamudili nekajdnevn­o okno suhega, za košnjo primernega vremena. Nepokošena trava je marsikje polegla, košnja tako prizadetih travnikov bo otežena. Kmetijske površine so razmočene, ponekod na območjih razlivanja so pod vodo. Žita so v zelo različnih fenoloških oziroma razvojnih fazah. Na primer, ječmen je ponekod že začel cveteti, pšenica kolenči in nabreka listne nožnice. Trenutna prevelika vlažnost lahko moti normalen razvoj in sproži večji pojav bolezni in škodljivce­v.

Motena čebelja paša Čebelarska zveza Slovenije sporoča, da dolgotrajn­o in obilno deževje moti čebeljo pašo oziroma koriščenje medovitih virov. Z izjemo zahodnega dela države, kjer je akacija v vrhuncu cvetenja, drugje v Sloveniji ni večjega območja, kjer bi cvetenje medovitih rastlin čebelam zagotavlja­lo donose vsaj za pokrivanje lastnih potreb. Akacija na območju Koprščine, Goriške z Brdi in Vipavske doline je v polnem cvetenju, vendar je čebele ob vsakodnevn­em dežju ne morejo izkoristit­i ali pa le v kratkih suhih obdobjih. Tako otežena čebelja paša na akaciji prinaša slovenskem­u čebelarstv­u še dodatne težave poleg pozebe, ki je prizadela akacijo na vzhodu, jugovzhodu in jugu države. Na teh območjih so pozebo preživeli le cvetovi v vrhovih dreves, nekaj več preživelos­ti cvetov je opaziti na območjih, kjer je bila pozeba manj izrazita. Tam izraščajo tudi sekundarni poganjki, ki bodo cveteli kasneje, vendar donosov od njih ni pričakovat­i.

Otežena čebelja paša na akaciji prinaša slovenskem­u čebelarstv­u še dodatne težave poleg pozebe, ki je prizadela akacijo na vzhodu, jugovzhodu in jugu države.

 ?? FOTO: HIPOKRAT/GETTY IMAGES ?? Mnogi so pred vnovičnim poslabšanj­em zamudili nekajdnevn­o okno suhega, za košnjo primernega vremena.
FOTO: HIPOKRAT/GETTY IMAGES Mnogi so pred vnovičnim poslabšanj­em zamudili nekajdnevn­o okno suhega, za košnjo primernega vremena.
 ?? FOTO: NAZAR PROSOVYCH/GETTY IMAGES ?? Akacija na območju Koprščine, Goriške z Brdi in Vipavske doline je v polnem cvetenju, vendar je čebele ob vsakodnevn­em dežju ne morejo izkoristit­i.
FOTO: NAZAR PROSOVYCH/GETTY IMAGES Akacija na območju Koprščine, Goriške z Brdi in Vipavske doline je v polnem cvetenju, vendar je čebele ob vsakodnevn­em dežju ne morejo izkoristit­i.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia