Slovenske Novice

Luč iz sladoledni­h palčk

Več sladoleda boste pojedli, večji bo lampijon, ki bo popestril poletne večere

- T. P.

Namesto pištole za lepljenje lahko uporabite tudi lepilo za les.

Sladoled na palčki je imenitna pogruntavš­čina, ki gre vedno v slast. Zato se bodo otroci verjetno s strašanski­m navdušenje­m lotili izdelave lampijona iz sladoledni­h palčk, saj je prvi korak, ki se ga bodo z največjo vnemo lotili vsi, od najmlajših do najstarejš­ih

– pojesti čim več sladoleda! Več lučk bomo zlizali, večji bo lampijon. Palčk torej ne zavrzite, ampak jih umijte, da ne bodo lepljive, posušite in shranite. Ko se nam jih bo nabral lep kup, morda štirideset ali več, zavihajmo rokave in izdelava lampijona, ki spominja na japonske papirnate luči, se lahko začne. Potreboval­i boste še papir za peko, pištolo za lepljenje in štiri enako dolge palčke. Njihova dolžina je odvisna od tega, koliko sladoledni­h palčk imamo.

Palčke razdelite na štiri enake kupčke, denimo, da jih imamo v vsakem deset. Izmed štirih dolgih palic dve vzporedno položite na delovno površino. Druga od druge naj bosta narazen nekoliko manj, kot je dolga sladoledna palčka. Nato vzamete pištolo za vroče lepljenje in z njo pravokotno na skrajna konca položenih palic prilepite prvo sladoledno palčko. Robova slednje naj gledata malenkost čez rob. Z enakomerni­mi razmiki, širokimi, kolikor je široka sladoledna palčka, ponavljajt­e to do vrha, da dobite nekakšno mini lestev. Enako ponovite z drugima dvema palicama in drugim kupčkom sladoledni­h palčk. Zdaj izrežite še štiri enako velike pravokotni­ke iz peki papirja, dolgi naj bodo kot palice in nekoliko širši, kot je razmik med njima. Nalepili jih boste na notranje stene vaše sladoledne svetilke. Imamo torej dve »lestvi« iz sladoledni­h palčk. Na notranjo stran obeh nalepite pravokotni­k iz peki papirja, nato pa ju postavite tako, da sta obrnjeni druga proti drugi. In začnite lepiti tretji kupček sladoledni­h palčk; te bodo kot lego kocke padle v vrzeli, ki ste jih prej pustili med lepljenjem. Še preden na notranjo stran dokončane tretje stranice lampijona prilepite papirni pravokotni­k, nalepite sladoledni palčki še na oba skrajna konca četrte stranice. Tako bo svetilo že stalo skupaj. Zdaj s papirjem obložite tretjo notranjo steno lampijona. Izdelava četrte stranice je morda nekoliko zahtevnejš­a, saj boste morali z vsako sladoledno palčko obenem lepiti tudi peki papir. V zadnjem koraku v lampijon vstavite stekleni kozarček s svečko in čaroben poletni večer bo še nekoliko bolj pravljičen.

 ?? FOTO: COSCARON/GETTY IMAGES ?? Več lučk boste pojedli, večji lampijon lahko naredimo.
FOTO: COSCARON/GETTY IMAGES Več lučk boste pojedli, večji lampijon lahko naredimo.
 ?? FOTO: TEVARAK/GETTY IMAGES ?? Oblizanih ne zavrzite.
FOTO: TEVARAK/GETTY IMAGES Oblizanih ne zavrzite.
 ?? FOTO: YOUTUBE ?? Lampijon iz sladoledni­h palčk in peki papirja bo poletne večere naredil še bolj čarobne.
FOTO: YOUTUBE Lampijon iz sladoledni­h palčk in peki papirja bo poletne večere naredil še bolj čarobne.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia