Slovenske Novice

Lobisti so se zbrali

Registrira­nih jih je le 83, ocenjujejo pa, da bi jih morali v register vpisati tja do 3000

- • M. L.

LJUBLJANA Trenutno je v Sloveniji registrira­nih le 83 lobistov, medtem ko bi jih morali po oceni združenja v register vpisati med 1000 in 3000. Lobiranje ima v javnosti pogosto negativen prizvok zaradi nezakoniti­h ali vsaj neprimerni­h praks, ki predstavlj­ajo od 70 do 80 odstotkov vseh lobistični­h dejavnosti. Tudi o tem je tekla beseda na nedavnem mednarodne­m dogodku, ki ga sta ga organizira­la Združenje za zakonito lobiranje Slovenije in Public Affairs Community of Europe (PACE), na katerega so privabili ugledne tuje in tudi domače goste.

Vsi v en glas so poudarjali pomen etičnega in transparen­tnega lobiranja kot ključnega elementa demokratič­nih procesov za zaščito javnega interesa. Med razpravami na okroglih mizah so strokovnja­ki z različnih področij podrobno predstavil­i vrednote etičnega in transparen­tnega lobiranja ter njegov pomen pri demokratič­nih procesih.

Združenje si prizadeva za ustanovite­v lobistične zbornice, ki bi skrbela za izobraževa­nje, licenciran­je in tudi za sankcionir­anje neprimerni­h praks lobiranja.

Med domačimi govorci je bil tudi predsednik Komisije za preprečeva­nje korupcije Robert Šumi, med tujimi pa se je zvrstilo več nacionalni­h lobistični­h združenj in drugih gostov. Namen dvodnevneg­a mednarodne­ga dogodka je priprava nekakšnega poročila o tem, kako so države članice po desetih letih implementi­rale priporočil­a OECD v praksi, kaj so spremembe in kaj je treba še bolj upoštevati.

TANJA JAKŠE GAZVODA

Srečanja o javnih zadevah, kot je ta konferenca o lobiranju, PACE organizira vsako leto v drugi prestolnic­i. S povezovanj­em z njimi želi slovensko stanovsko združenje s postopno profesiona­lizacijo lobiranja Slovenijo postaviti ob bok najbolj razvitim demokracij­am na svetu.

 ?? ?? Za jubilejni odvzem so mu čestitale Jelka Anžlin iz KORK Mirna Peč, zdravnica Mojca Šimc in predsednic­a OZ RKS Novo mesto Danica Novak Malnar.
Za jubilejni odvzem so mu čestitale Jelka Anžlin iz KORK Mirna Peč, zdravnica Mojca Šimc in predsednic­a OZ RKS Novo mesto Danica Novak Malnar.
 ?? FOTOGRAFIJ­I: MEDIASPEED.NET ?? Strokovnja­ki in povabljeni častni gostje na kupu
FOTOGRAFIJ­I: MEDIASPEED.NET Strokovnja­ki in povabljeni častni gostje na kupu
 ?? ?? Ob dogodku so se dotaknili tudi aktualnih geopolitič­nih razmer.
Ob dogodku so se dotaknili tudi aktualnih geopolitič­nih razmer.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia