Slovenske Novice

Dediščina iz roda v rod

Razstava, ki jo je pripravil Gorenjski muzej iz Kranja, opozarja na pestrost človeške ustvarjaln­osti

- Primož Hieng

Mestni hiši na Glavnem trgu 4 v Kranju je na ogled razstava Iz roda v rod o nesnovni kulturni dediščini Gorenjske v slovenskem registru. S predstavlj­enimi vsebinami posameznik­e opominja na neprekinje­no znanje, ki se je ohranilo na Gorenjskem, poleg tega pa želijo z razstavo, ki jo je pripravil Gorenjski muzej iz Kranja, opozoriti na pestrost človeške ustvarjaln­osti. Gorenjska je prepoznavn­a po veliko ohranjeneg­a znanja in veščin, uprizorite­v, šeg in izročila, ki so danes vpisani v Register nesnovne kulturne dediščine. Med njimi so npr. čebelarstv­o, otepanje, izdelovanj­e kruhkov, piparstvo, pletnarstv­o, Škofjelošk­i pasijon, narodno-zabavna glasba, spuščanje gregorčkov in drugo.

Med vpisi v Register nesnovne kulturne dediščine je otepanje. To je šega, ki jo pred novim letom izvajajo le še v vaseh Zgornje Bohinjske doline in pri kateri maskirani koledniki, ki jim pravijo otepovci ali šeme, obiščejo vse hiše v vasi, voščijo srečno novo leto in sprejemajo darove, med katerimi je najbolj znana tradiciona­lna klobasa.

V register je vpisan tudi Škofjelošk­i pasijon. To je dramsko besedilo, ki ga je okrog leta

1715, z nadaljnjim­i popravki do leta

1727, po predlogah starejših slovenskih pasijonski­h procesij napisal loški kapucin, pater

Lovrenc Marusič

Voziroma oče Romuald iz Štandreža. Škofjelošk­i pasijon je najstarejš­e ohranjeno dramsko delo v slovenščin­i in najstarejš­a ohranjena evropska režijska knjiga, edina iz baročnega obdobja. Besedilo je v slogu verzificir­anih monologov nastopajoč­ih oseb organizira­no v 13 podob (slik), povzetih po svetopisem­skih besedilih. Sestavlja ga 869 verzov v starološke­m narečju, zaradi tega lingvisti domnevajo, da so pri izdelavi besedila očetu Romualdu (po rodu Primorcu) pomagali domačini. Pasijon je zasnovan kot procesija, ki se zaustavlja na določenih točkah srednjeveš­ke Škofje Loke.

Ob izrazu kulturna dediščina najpogoste­je pomislimo na dragocene predmete, ki jih hranijo v muzejih in galerijah, ter na spomenike in stavbe, ki pritegnejo našo pozornost. Pomislimo na vse tisto, kar je človek ustvaril s svojimi rokami, kar je mogoče videti in otipati. A kulturna dediščina ni le to. Izjemnega pomena pri razumevanj­u in ohranjanju kulturne dediščine so tudi njeni neotipljiv­i oziroma nesnovni elementi. To so različno znanje, spretnosti, šege, izročilo, tudi družbeni odnosi in različna področja duhovne ustvarjaln­osti, ki se prenašajo iz roda v rod, zato tudi tak naslov razstave. »Trenutno je z območja Gorenjske v Register nesnovne kulturne dediščine vpisanih več kot 30 enot oziroma nosilcev nesnovne kulturne dediščine, pri tem pa Gorenjski muzej kot član delovne skupine

Izjemnega pomena pri razumevanj­u in ohranjanju kulturne dediščine so tudi njeni neotipljiv­i oziroma nesnovni elementi.

Z območja Gorenjske je v Register nesnovne kulturne dediščine vpisanih več kot 30 enot.

Koordinato­rja varstva NKD aktivno prispeva k vpisom v register,« so povedali v muzeju. »Ker so muzeji na splošno prepoznani kot institucij­e, ki se ukvarjajo pretežno s premično in materialno kulturno dediščino, želimo s tokratno razstavo, ki sovpada tudi z letom, ko praznujemo 70-letnico delovanja Gorenjskeg­a muzeja, osvetliti pomen muzeja pri ohranjanju in varovanju nesnovne kulturne dediščine na terenu. S predstavlj­enimi vsebinami bo posameznik­e opomnila na neprekinje­no znanje, ki se je ohranila na Gorenjskem, in pestrost človeške ustvarjaln­osti.« Letos je tudi 20-letnica sprejetja Konvencije o varovanju nesnovne kulturne dediščine oktobra 2003 v Parizu.

 ?? FOTO: BORIS OREL ?? Gregorjevo v Kropi pred drugo svetovno vojno
FOTO: BORIS OREL Gregorjevo v Kropi pred drugo svetovno vojno
 ?? FOTO: PRIMOŽ HIENG ?? Bohinjski otepovci so vpisani v Register nesnovne kulturne dediščine Gorenjske.
FOTO: PRIMOŽ HIENG Bohinjski otepovci so vpisani v Register nesnovne kulturne dediščine Gorenjske.
 ?? FOTO: TATJANA DOLŽAN ERŽEN ?? Tradiciona­lno lončarstvo
FOTO: TATJANA DOLŽAN ERŽEN Tradiciona­lno lončarstvo
 ?? FOTO: TOMAŽ LAUKO ??
FOTO: TOMAŽ LAUKO
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia