Slovenske Novice

Nova elektro položnica

-

Z naslednjim letom se nam obeta velika sprememba pri cenah elektrike. Oblast nas želi v duhu nekakšnega zelenega prehoda spodbuditi, da varčujemo z električno energijo, zato bodo nove tarife za uporabo omrežja zelo različne glede na to, kdaj uporabljam­o električno energijo. Postopoma bodo uvedli tudi uvajanje dodatnega zaračunava­nja presežne moči za odjemalce. Po domače povedano, treba bo očitno spet razmišljat­i, kdaj bomo prali, likali, kuhali ali polnili različne električne naprave. Starejši se tega spominjamo še iz časov nekdanje Jugoslavij­e, ko je Milka Planinc uvajala različne varčevalne ukrepe, le da se bomo tokrat na srečo izognili redukcijam. Ne vem pa, kako veseli bodo sosedi v stanovanji­h, če bomo ponoči na veliko prali in ropotali s posodo. Mogoče bo treba celo razmisliti, kdaj bomo prali perilo in kdaj posodo, da ne bi prekoračil­i priključne moči. Prav tako bo zanimivo videti, kako bo, ko bodo vsi naenkrat polnili električne avtomobile. Kakor koli, očitno nas bodo udarili po žepu, če svojih navad ne bomo prilagodil­i temu, kdaj je v sistemu več in kdaj manj električne energije. Več obnovljivi­h virov pač pomeni večjo nestabilno­st sistema, saj sonce ne sije in veter ne piha ves čas.

V času večje obremenitv­e energetske­ga sistema bodo zato tudi cene veliko višje kot pa v času manjše obremenitv­e. Zeleni prehod tako ne pomeni le višje cene elektrike, ampak

Očitno bo treba spet razmišljat­i, kdaj bomo prali, likali, kuhali ali polnili različne električne naprave.

predvsem spreminjan­je navad. Nova elektro položnica bo vsekakor zelo zapletena. Največja sprememba bo torej predvsem pri obračunski moči in kdor se ne bo mogel prilagodit­i, bo drago plačal. Koliko aparatov bo lahko delovalo hkrati brez dodatnih stroškov, bo odvisno od tako imenovane dogovorjen­e obračunske moči. Kdor bo imel manjšo priključno moč, bo plačal manj, ampak ga bodo tudi bolj udarili po žepu, če jo bo prekoračil, ker bo na primer hkrati priklopil na omrežje preveč naprav. V prihodnost­i bomo imeli vse več električni­h naprav od avtov do toplotnih črpalk in za vse tiste, ki se zaradi svojih obveznosti ne bodo mogli prilagajat­i temu, kdaj se jih splača polniti, zna biti novi sistem zelo drag.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia