Slovenske Novice

Zmagovalka iz smrekovih vršičkov, kopriv in čemaža

Na festivalu testenin izbrali naj pašto in naj mlinochefe Zmago je odnesla finalistka oddaje Gostilna išče šefa Vrhunski kuharji so obiskovalc­em ponudili kakovostno pašto.

- • M. S.

AJDOVŠČINA V soboto se je v Ajdovščini odvijal Pašta Fešta, festival testenin, ki je privabil številne ljubitelje testeninsk­ih jedi z vseh koncev Slovenije. Kulinaričn­e čarovnije sta spremljala pester animacijsk­i program in zabava, ki je čudovito zaokrožila lep pomladni dan. Svetovni podprvak v kuhanju testenin chef Matjaž Cotič, član slovenske mladinske kuharske reprezenta­nce Matija Cotič, zmagovalka Masterchef­a Sara Rutar ter drugi vrhunski kuharji so obiskovalc­em ponudili kakovostno pašto, združeno z bogatimi okusi sveta. Za najboljšo pašto leta 2023 so obiskovalc­i izbrali jed Julijane Krapež, ki je javnosti znana iz oddaje Gostilna išče šefa, v kateri se je prebila do finala. Trenutno pa s svojim bogatim kuharskim znanjem ustvarja izjemne krožnike v restavraci­ji Strelec, nagrajeni z Michelinov­o zvezdico. In kaj je pripravila? Čisto posebne testenine s pestom iz smrekovih vršičkov, kopriv in čemaža. Organizato­rji so poskrbeli tudi za najmlajše obiskovalc­e. Na posebnem otroškem kotičku so lahko ustvarjali, se igrali in spoznavali čarobni svet testenin. Posebnost letošnjega festivala je bilo finalno tekmovanje osnovnošol­skih ekip za naziv mladi mlinochefi. V predtekmov­anjih, ki so potekala aprila in maja, se je pomerilo 11 ekip, strokovna komisija priznanih chefov in strokovnja­kov je nato izbrala dve najboljši: Šturski gurmanki iz OŠ Šturje Ajdovščina in Briški duo iz OŠ Alojza Gradnika Dobrovo, ki je na koncu odnesel naziv mladi mlinochefi. Tretjo ekipo, ki se je uvrstila v finale, je izbralo občinstvo preko družbenih omrežij Činčile iz OŠ Kanal ob Soči. Dogajanje na festivalu je povezoval Iztok Gustinčič, skupina Ne joči pevec pa je s harmoniko v ritmu rock'n'rolla skrbela za glasbeno spremljavo.

 ?? ?? Čeprav slavi po svojih sladicah, Karim Merdjadi uživa tudi v pripravi jedi iz testenin.
Čeprav slavi po svojih sladicah, Karim Merdjadi uživa tudi v pripravi jedi iz testenin.
 ?? ?? Jed Julijane Krapež so izbrali za naj pašto.
Jed Julijane Krapež so izbrali za naj pašto.
 ?? ?? Nepregledn­a množica ljubitelje­v testenin
Nepregledn­a množica ljubitelje­v testenin
 ?? ?? Iztok Gustinčič je šaljivo povezoval festival testenin, nekaj skrivnosti o kuhi mu je razkril vrhunski chef Matjaž Cotič.
Iztok Gustinčič je šaljivo povezoval festival testenin, nekaj skrivnosti o kuhi mu je razkril vrhunski chef Matjaž Cotič.
 ?? ?? Da za kulinaričn­o prihodnost Slovenije ni strahu, dokazuje mlada moč iz OŠ Alojza Gradnika Dobrovo.
Da za kulinaričn­o prihodnost Slovenije ni strahu, dokazuje mlada moč iz OŠ Alojza Gradnika Dobrovo.
 ?? FOTOGRAFIJ­E: MEDIASPEED.NET ?? Pašto je za obiskovalc­e pripravlja­la tudi vedno nasmejana Sara Rutar, zmagovalka oddaje MasterChef.
FOTOGRAFIJ­E: MEDIASPEED.NET Pašto je za obiskovalc­e pripravlja­la tudi vedno nasmejana Sara Rutar, zmagovalka oddaje MasterChef.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia