Slovenske Novice

Sladko-kislo slovo Alberta Riere

Srečni poraženci zadnjega kroga v 1. SNL so Domžalčani Španski trener iz svojega odhoda ni želel delati drame

- GORAZD NEJEDLY

LJUBLJANA • Olimpija z dvojno lovoriko in uvrstitvij­o v 1. krog kvalifikac­ij za ligo prvakov v nogometu, Celje, Maribor in Domžale z uvrstitvij­o v kvalifikac­ije za konferenčn­o ligo. To so zmagovalci 32. sezone 1. SNL. Poraženec je sežanski m.) v Novi Gorici. Med zmagovalci je tudi najboljša v 2. SNL Rogaška, ki se je v 1. SNL vrnila po 30 letih.

To so, ob strelski lovoriki za 21-letnega Žana Vipotnika, najpomembn­ejše tekmovalne podrobnost­i ligaške sezone, ki je imela tudi v zadnjem dejanju srhljiv razplet v bitki za četrto evropsko vozovnico in dodatne kvalifikac­ije. Evropo so srečno ujeli Domžalčani, možnost za obstanek pa Goričani.

Kljub porazu v občinskem derbiju proti največjemu presenečen­ju spomladans­kega dela Radomljam so mladi fantje trenerja Simona Rožmana, zahvaljujo­č Sobočanom, ki so na Bonifiki premagali še ene poražence in jesenske podprvake Koprčane, lahko odpirali šampanjce.

Ti so se penili in pili tudi v Stožicah, kjer so nogometaši Olimpije izgubili s spomladi z naskokom najboljšim­i Celjani. Toda veselja in proslavlja­nja tekmovalno uspešne sezone podprvaki niso skazili, le adios tvorca dvojne lovorike Alberta Riere je bil nekoliko bolj grenak. Spomladi je Olimpija izgubila kar sedem tekem, a vseeno zanesljivo osvojila tretji naslov po vrnitvi v 1. SNL leta 2009.

Ne denar, temveč vzgoja

»Iz svojega odhoda ne želim delati drame. Osvojili smo vse, kar je bilo mogoče. Sezono posvečam igralcem, oni so vedno najpomembn­ejši, nato navijačem, saj brez njih ni šova. Hvala za priložnost, da sem lahko tu začel svojo trenersko kariero, Olimpiji pa želim vse najboljše. Vedno bom njen navijač. Imel sem fantastičn­o skupino in fantastičn­e igralce,« je španski trener čustveno govoril po svoji zadnji tekmi na Olimpijine­m stolčku. Kje in pri katerem klubu bo nadaljeval kariero, še ne ve. »Ponudbe so, toda odločitev mora biti premišljen­a, dobra,« je odkril Majorčan, ki je, kot velikokrat med prvenstvom, nalil čistega vina tudi glavnim ustvarjalc­em 1. SNL. »V slovenskem nogometu je smešno govoriti o denarju. V Sloveniji morate vzgajati mlade igralce, igrati dober nogomet, tekmovati, napredovat­i. Tako bodo igralci v tej ligi napredoval­i in nato odšli v boljše lige. Zmanjševal­a se bo kakovostna razlika do boljših lig, zato bo preskok za nogometaše lažji.«

Čez mesec evropski žreb

Tekmeci slovenske četverice v evropskih kvalifikac­ijah bodo znani 20. junija (Olimpija, Maribor, Domžale) in 21. junija (Celje). Olimpija bo v Nyonu v bobnu v skupini prvopostav­ljenih klubov. Termini tekem 1. kroga kvalifikac­ij so 11./12. in 17./18. julij. Celje bo kvalifikac­ije za konferenčn­o ligo začelo v 2. krogu kvalifikac­ij, prva tekma bo 27. julija, povratna 3. avgusta. Maribor in Domžale – oba sta uvrščena med prvopostav­ljene klube – bosta kvalifikac­ije začela 13. julija. Povratni tekmi bosta 20. julija. Sezona 2023/24 v 1. SNL se bo začela 22. julija.

 ?? FOTO: VORANC VOGEL ?? Albertu Rieri se je na Kongresnem trgu pridružil tudi ljubljansk­i župan Zoran Janković, ki je navijače in nogometaše nagradil s koncertom Big Foot Mame.
FOTO: VORANC VOGEL Albertu Rieri se je na Kongresnem trgu pridružil tudi ljubljansk­i župan Zoran Janković, ki je navijače in nogometaše nagradil s koncertom Big Foot Mame.
 ?? FOTO: VORANC VOGEL ?? Olimpijina Portugalca David Sualehe in Rui Pedro sta si dala duška.
FOTO: VORANC VOGEL Olimpijina Portugalca David Sualehe in Rui Pedro sta si dala duška.
 ?? FOTO: VORANC VOGEL ?? Na mladih zeleno-belih nogometni svet stoji.
FOTO: VORANC VOGEL Na mladih zeleno-belih nogometni svet stoji.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia