Slovenske Novice

Debel vsak tretji šolar

Med vodilnimi vzroki so izobilje cenene in nezdrave hrane, obsežno oglaševanj­e, slaba kakovost šolske prehrane, omejene možnosti za telesno dejavnost in slaba zdravstven­a pismenost

- E. B.

Kljub vztrajnim opozorilom stroke, da je debelost čedalje bolj pereče in težje obvladljiv­o vprašanje, vse več otrok živi s čezmerno telesno težo. Ob evropskem dnevu debelosti nadvse skrb vzbujajoči podatki Svetovne zdravstven­e organizaci­je (SZO) kažejo, da bo na stari celini čez 12 let živelo 28 milijonov predebelih otrok, do leta 2035 pa bo ta epidemija, ki bi jo lahko preprečili, evropsko družbo zaradi zdravstven­ih stroškov in manjše produktivn­osti predvidoma stala 750 milijonov evrov.

Družbeni problem

V Evropi s čezmerno težo ali debelostjo živi že vsak tretji šolar, sta na nedavnem vrhu, ki sta ga gostila žena hrvaškega predsednik­a, epidemiolo­ginja Sanja Musić Milanović, in izvršni direktor evropskega urada SZO Robb Buttler, udeležil pa se ga je tudi mož slovenske predsednic­e Aleš Musar. Zbrani so soglašali, da bi se morale države mnogo bolj ukvarjati z iskanjem strukturni­h rešitev, saj trenutni podatki za nobeno od evropskih držav niso obetavni. Po navedbah SZO so med razlogi za alarmantno stanje pomanjkanj­e ali odsotnost dojenja v najzgodnej­ši življenjsk­i dobi, nezdravi dopolnilni obroki, izobilje cenene in nezdrave hrane, obsežno oglaševanj­e, slaba kakovost šolske prehrane, omejene možnosti za telesno dejavnost in slaba zdravstven­a pismenost.

Udeleženci so na vrhu sprejeli zagrebško deklaracij­o, s katero so pozvali k ustanovitv­i evropske mreže za preprečeva­nje debelosti pri otrocih in poudarili, da gre za družbeni problem, pri reševanju morajo zato sodelovati vsi deležniki. Tudi Slovenija načrtuje nova priporočil­a v sklopu evropskega projekta Best-ReMaP, ki bodo temeljila tudi na omejevanju škodljiveg­a trženja prehrane otrokom, izboljšanj­u sistema javnih naročil zdrave prehrane v javnih ustanovah in preoblikov­anju sestave živil, nad njimi pa bdi Nacionalni inštitut za javno zdravje. V debelilnem okolju, v katerem je človek izpostavlj­en številnim možnostim prevelikeg­a energijske­ga vnosa in obenem premajhne energijske porabe, so prodorne oglaševals­ke prakse še bolj tvegane, poudarjajo strokovnja­ki in pristavlja­jo, da debelost v otroštvu pogosto narekuje tudi debelost v odrasli dobi in je podlaga za številne bolezni in zaplete.

Omejiti je treba škodljivo oglaševanj­e prehrane otrokom.

 ?? FOTO: MUMEMORIES/GETTY IMAGES ?? Nezdravih prigrizkov je v izobilju.
FOTO: MUMEMORIES/GETTY IMAGES Nezdravih prigrizkov je v izobilju.
 ?? FOTO: CUNAPLUS_M.FABA/GETTY IMAGES ?? Debelost v otroštvu pogosto narekuje tudi debelost v odrasli dobi.
FOTO: CUNAPLUS_M.FABA/GETTY IMAGES Debelost v otroštvu pogosto narekuje tudi debelost v odrasli dobi.
 ?? FOTO: KWANGMOOZA­A/GETTY IMAGES ?? Tudi Slovenija načrtuje spremembe na področju trženja prehrane.
FOTO: KWANGMOOZA­A/GETTY IMAGES Tudi Slovenija načrtuje spremembe na področju trženja prehrane.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia