Slovenske Novice

Ko zorijo jagode

Po Sloveniji se nasadi že počasi barvajo v rdeče; zdaj bo pravi čas za pripravo domače marmelade, zato vam prinašamo nekaj koristnih nasvetov

- Špela Ankele

Ko je še vroča, je živahno rdeče barve, nato med ohlajanjem rahlo potemni.

Po slovenskih nasadih že počasi zorijo jagode – ponekod so že zrele, drugod bo treba počakati še nekaj tednov, da se bo to zgodilo. Tako bodo, verjetno proti začetku junija, zrele tudi pod Storžičem, kjer, tam na robu kranjske občine v vasi Čadovlje, družina Markuta vodi sadjarsko kmetijo.

Kot nam je povedal Andraž Markuta, imajo v nasadih jagode sorte clery: »Jagode prvega sajenja so bolj debele in so namenjene prodaji, drugega pa bolj drobne, zato te na naši domačiji porabimo predvsem za marmelado.« O tem, kdaj točno utegnejo na tej gorenjski sadjarski kmetiji letos dozoreti prve, pove: »Odvisno od vremena – to deževje, ki se vleče zadnjih nekaj dni, nam ne gre preveč na roko. Čakamo na sonce, ko bodo jagode začele zoreti.« Mladi sogovornik, ki staršem že od otroštva pomaga pri delu na kmetiji, obvlada tudi pripravo marmelade: »Jagode najprej obrežemo, nato operemo pod vodnim curkom. Na naši kmetiji imamo poseben mlin za mletje sadja, s katerim zmeljemo jagode tako, da ostanejo primerno veliki koščki, torej da zmes ni povsem tekoča.« Ko po recepturi, ki nam je najbolj ljuba, pripravimo marmelado, še toplo prelijemo v steklene kozarčke. Andraž Markuta pojasni, da uporabljaj­o klasične kozarčke za vlaganje, in ne tistih s steklenim pokrovčkom: »Ko jih napolnimo, jih obrnemo na glavo, nato pa počakamo kakih 15 minut, da se marmelada malo ohladi. Zatem lahko kozarčke obrnemo oziroma postavimo tako, da stojijo pokonci.« Če marmelado delamo doma, je čiste kozarčke za vlaganje priporočlj­ivo segreti v pečici oziroma jih ogreti nekje na 40 ali 50 stopinj Celzija, preden vanje natočimo vročo marmelado. Fino je pokrovčke, preden jih poveznemo na kozarčke, razkužiti oziroma oplakniti z žganjem, lahko tudi z rumom. Tako naj bi se ognili morebitni plesni, ki se rada naseli na kake domače shranke.

In še nekaj omeni Markuta: »Ko je jagodna marmelada še vroča, je živahno rdeče barve. Nato med ohlajanjem rahlo potemni, barva pa čez eno leto postane še bolj bleda, skoraj rjavkasta, s čimer ni nič narobe, saj se okus ne spremeni tako zelo.« Vseeno velja, da je marmelado priporočlj­ivo porabiti v enem letu – navsezadnj­e tudi zato, ker bomo ob letu osorej spet nestrpno čakali na novo, svežo in dišečo jagodno letino!

 ?? FOTO: SONJA RAVBAR ?? To sočno in dišeče sadje lahko vključimo v marsikater­o sladico.
FOTO: SONJA RAVBAR To sočno in dišeče sadje lahko vključimo v marsikater­o sladico.
 ?? FOTO: DEJAN JAVORNIK ?? Lahko so popestrite­v živahnih smutijev ali koktajlov.
FOTO: DEJAN JAVORNIK Lahko so popestrite­v živahnih smutijev ali koktajlov.
 ?? FOTO: HANNA TANIUKEVIC­H/GETTY IMAGES ?? Te dni prav prijetno dišijo tudi s stojnic.
FOTO: HANNA TANIUKEVIC­H/GETTY IMAGES Te dni prav prijetno dišijo tudi s stojnic.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia