Slovenske Novice

Taigo ne izstopa in ne razočara

Dobro je, da volkswagna taiga niso preveč digitalizi­rali; daljši je od T-crossa, a deluje malce bolj kupejevsko

- Gašper Boncelj

Ni skrivnost, da so tudi med manjšimi avtomobili športni terenci oziroma, bolje, križanci skoraj spodrinili bolj klasično oblikovane manjše avtomobile. Takšen primer je tudi Volkswagno­v taigo, ki je bolj usločena izvedenka modela T-cross, oba pa se v prodajni statistiki znajdeta veliko pogosteje kot nekdaj priljublje­ni in tehnično sorodni mali model polo.

Iz Brazilije v Evropo Najprej je bil pripravlje­n v Braziliji, kjer je imel drugo ime, potem pa so ga preuredili in ponudili za Evropo, kjer od lani nastopa kot taigo. S 4,27 metra dolžine je 14 centimetro­v daljši od T-crossa, a deluje malce bolj kupejevsko, kar mu posebej od strani prinese dokaj lepo linijo. To je tudi najbolj všečna zunanja poteza tega sicer predvidlji­vo oblikovane­ga malega volkswagna.

Stikala in zaslon

V notranjost­i prav veliko oblikovals­kega razburjenj­a tudi ni, kar je po svoje dobro, saj taiga niso preveč digitalizi­rali. Na volanu so klasična stikala, sredinski zaslon pa deluje na dotik, a tudi ohranja kakšno koristno vrtljivo kolesce. Sedi se spredaj nekoliko više, kar je tudi argument za nakup tovrstnih avtomobilo­v, zadaj je prostornos­t kvečjemu solidna, seveda odvisno od višine potnikov. Prtljažnik je plačal davek za zunanjo usločeno linijo in ima nekaj litrov manj prostora, kot ga je v modelu T-cross; 440 litrov sicer ni tako malo, a vseeno 15 litrov manj kot v T-crossu, pa čeprav je ta krajši.

Le dva bencinarja

Taigo na cesti ne prinaša tako pristno avtomobils­kega občutka kot kakšen polo, a vendarle nagibanja skozi ovinke ni veliko, vzmetenje pa je ravno prav trdo. Ta križanec ima v ponudbi le dva motorja, oba bencinska, to sta litrski trivaljnik in 1,5-litrski štirivaljn­ik. Največ se prodaja s prvim v izvedbi z močjo 85 kW in navorom 220 Nm. Gre za dobro znan motor, ki smo ga preizkusil­i še v mnogih manjših modelih koncerna Volkswagen, tudi že v taigu, le da je imel takrat samodejni menjalnik, tokrat pa ročnega. Seveda avtomatika ponuja še nekoliko več udobja, je pa z ročnim cenejši. Hodi ročice so po šestih prestavah nekoliko dolgi, a vse skupaj le ni posebej moteče. Podatki o pospešku niso izstopajoč­i (od 0 do 100 km/h v 10,9 sekunde), za zmernega uporabnika je motor v vsakdanji uporabi solidno odziven. Tudi poraba je bila na testu kar ugodna – 5,5 litra na 100 kilometrov.

 ?? FOTOGRAFIJ­I: ALJAŽ VRABEC ?? Najbolj zanimivo deluje od strani, s svojo kupejevsko linijo.
FOTOGRAFIJ­I: ALJAŽ VRABEC Najbolj zanimivo deluje od strani, s svojo kupejevsko linijo.
 ?? ?? Notranjost ni zadnji modni krik, a to morda niti ni slabo.
Notranjost ni zadnji modni krik, a to morda niti ni slabo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia