Slovenske Novice

Paraziti tudi v ribah

Napadejo lahko tudi školjke in mehkužce, a poznamo način, kako se popolnoma znebimo skrbi

- Alenka Kociper

oleti kar nekako po naravi jemo več hrane, povezane z morjem – pa čas imamo, da preizkušam­o nove recepte, nekatere tudi drzne, morda s surovo ribo. Taka hrana je praviloma polna koristnih hranil – včasih pa tudi česa obupno odbijajoče­ga in nevarnega, kot so paraziti.

V ribah, rakih, školjkah in lignjih se znajdejo praživali, metljaji, trakulje in gliste. Pred tedni so tako iz verige slovenskih trgovin odpoklical­i skuše zaradi prisotnost­i anisakisa, zajedavca, ki spada v rod glist – in ki bi se lahko prenesel na človeka, če bi to ribo užival surovo. »Pred kakimi petimi leti smo v ribarnici na Rabu kupili domače šure.

Ko smo jih očistili, sem med pospravlja­njem ostankov opazila veliko tankih belih črvičkov, ki so silili navpično.

PNič kaj prijeten prizor. Anisakis sem poznala, ker tu v Italiji kar ozaveščajo glede tega,« pripoveduj­e Jasna Simoneta, ki živi na italijansk­i strani meje in ki nas je tudi opozorila na to vprašanje. »Po vrnitvi domov sem povedala za najdbo v ribarnici tukaj pri Trstu in bili so začudeni, ker so mislili, da je ta parazit še nekje daleč v Sredozemlj­u. A ribe pač potujejo.«

Ko smo povprašali po naših ribarnicah, so nam povedali, da anisakis včasih najdejo v osliču, tudi morski žabi, ne pa recimo v sardelah. Res je tudi, da Slovenci praviloma ne čistimo rib sami, kar zmanjša možnost, da bi se soočili na primer z anisakisom. Tudi tuji članki namreč potrjujejo, da živi v drobovju, v mišice se zažre šele, če je v ribi dolgo ali jo dlje pustimo neočiščeno. Vse, kar bi se zdravstven­o neprijetne­ga za človeka zgodilo po uživanju ribe, okužene z glisto anisakis, se nanaša zgolj na surovo. Dve zelo preprosti tehniki vse to uničita: to sta zamrzovanj­e in toplotna obdelava. Ko ribo toplotno obdelamo nad 60, še bolje 63 stopinj središčne temperatur­e, bo živilo popolnoma varno za uživanje.

Enak učinek dosežemo z zamrzovanj­em. Po priporočil­ih Nacionalne­ga inštituta za javno zdravje globoko zamrzovanj­e uniči parazite v surovem mesu in ribi: ribo hitro zamrznemo pod –30 °C za 15 ur, v domači zamrzovaln­i omari pa pod –20 °C za najmanj 7 dni. To bo uničilo ličinke anisakisa, prav tako uspešno je vroče dimljenje, hladno pa ne. Globoko zamrzovanj­e uniči tudi razvojne stopnje ribje trakulje (–18 °C v 24 urah). Mariniranj­e slanikov v 2,6 % ocetni kislini in 8–9 % slanici uniči parazite anisakisa v 6 tednih, če je slanica 5–6 %, pa v 12 tednih,« še navajajo na NIJZ.

Vse, kar bi se zdravstven­o neprijetne­ga za človeka zgodilo po uživanju ribe, okužene z glisto anisakis, se nanaša zgolj na surovo.

 ?? FOTO: IRINA TIUMENTSEV­A/GETTY IMAGES ?? Slovenci nismo nagnjeni k temu, da bi sami čistili ribe, zato stiki s paraziti niso pogosti - kljub temu je dobro vedeti.
FOTO: IRINA TIUMENTSEV­A/GETTY IMAGES Slovenci nismo nagnjeni k temu, da bi sami čistili ribe, zato stiki s paraziti niso pogosti - kljub temu je dobro vedeti.
 ?? FOTO: HANASAKI/GETTY IMAGES ?? Gliste anisakisa so najpogoste­je v črevesju, redko tudi v mesu.
FOTO: HANASAKI/GETTY IMAGES Gliste anisakisa so najpogoste­je v črevesju, redko tudi v mesu.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia