Slovenske Novice

Zabava z milnimi mehurčki

Izdelajte polnilno postajo, s pomočjo katere bodo vedno pri roki

- A. J.

Otroci so čudovita bitja, in čeprav vsi starši radi preživljaj­o čas s svojimi potomci, večina priznava, da je tudi čas, ko se mali nadobudnež­i zaigrajo sami, nadvse dragocen.

Če bi radi najmlajšim ponudili zabavo za vse poletje, razmislite o polnilni postaji za milne mehurčke. Te obožujejo majhni in večji otroci. So zabavni, lahko pa tudi poučni, saj lahko starejšim otrokom med opazovanje­m razložite fizikalno pravilo sile zaradi površinske napetosti in razliko tlakov.

Z milnimi mehurčki se otroci lahko igrajo na različne načine: lahko jih pihajo, lovijo in pokajo. Lahko poskušajo izdelati svoj pihalnik za mehurčke različnih oblik ali tekmujejo, kdo bo napihnil največjega.

Glavna prednost polnilne postaje je, da imajo otroci ves čas dostop do mehurčkov in igre z njimi. Tako se bodo zaigrali sami, igra pa bo lahko trajala dlje. Tekočino lahko izdelate sami. Uporabite sredstvo za pomivanje posode ali navadno tekoče milo. Preizkušaj­te različne izdelke, da boste ugotovili, kateri je najboljši. Sredstvo za pomivanje ali tekoče milo zmešajte z vodo v razmerju 2:1. V mešanico dodajte dve žlički sladkorja. Nežno premešajte. Po želji lahko dodate eterična olja, da bo tekočina lepše dišala. Če bodo mehurčke pihali majhni otroci, naredite mešanico z milom, namenjenim dojenčkom, ki jim ob morebitnem zaužitju ne bo preveč škodovalo. Z doma izdelano tekočino boste precej prihranili, če se vam ne ljubi ukvarjati se z mešanjem, pa lahko kupite že narejeno. Potrebujet­e srednje velik plastičen kozarec s pipo, kakršni se uporabljaj­o za strežbo limonade. Okrasite ga po svojem okusu z barvami za plastiko ali s pomočjo alkoholnih flomastrov. Na vrč lahko napišete Polnilna postaja.

V trgovinah se dobijo kompleti različnih paličic za pihanje mehurčkov, lahko pa jih izdelate kar sami. Za zelo velike mehurčke izdelajte paličico iz dveh lesenih zobotrebce­v za ražnjiče in bombažne nitke. Nitko razrežite na dva dela, enega dolgega 16 in drugega 10 cm. Pritrdite ju na vrh paličic. To lahko storite tako, da naredite zarezo v paličico, nato pa nitki privežete okoli nje. Pomočite niti v tekočino za milne mehurčke. Paličice primite vsako v eno roko in poskusite ujeti zrak med nitki. Nastal bo ogromen milni mehurček.

Polnilno postajo postavite nekam, kjer se bodo otroci z njo lahko nemoteno igrali, denimo na vrt ali teraso, in kjer vas ne bo motilo, če se kaj polije. Postaja naj stoji nekje, kjer jo bodo otroci z lahkoto dosegli. Pripravite še papirnate kozarce, v katere si bodo lahko natočili tekočino, ter paličice in druge pripomočke za pihanje.

 ?? FOTO: OLGA_SWEET/GETTY IMAGES ?? Vsi jih imajo radi.
FOTO: OLGA_SWEET/GETTY IMAGES Vsi jih imajo radi.
 ?? FOTO: OSEBNI ARHIV ?? Postaja za milne mehurčke bo poskrbela za zabavo vse poletje.
FOTO: OSEBNI ARHIV Postaja za milne mehurčke bo poskrbela za zabavo vse poletje.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia