Slovenske Novice

Džek in zločinec

- BOJAN BUDJA bojan.budja@slovensken­ovice.si

Prihaja teden, ki prinaša meteorološ­ko poletje, pomladi je bilo znova komajda za vzorec. Maju, mesecu mladih, so šteti dnevi. Na dan mladosti – mladeži v eks Jugi je bil to največji praznik –, rojstni dan Josipa Broza - Tita, ki naj bi ga 25. maja v Kumrovcu rodila mati Slovenka, so spomnile le še objave na družbenih omrežjih. Kakšna nostalgičn­a, kakšna zajedljiva. Primerno pač časom, ki jih živimo. Kajti beseda Tito še danes dvigne kocine na rokah vsaj milijona Slovencev in Slovenk. Medtem ko eni škripajo z zobmi, drugim toplina greje bolj ali manj junaška srca. Na sončni strani Alp je pač Tito že desetletja nekak kamen spoznavanj­a, prepoznava­nja.

Je pa neizbrisno zapisan v zgodovino. Četudi jo nekateri skušajo zaposliti v službi svojih interesov in potreb, ona svojeglavo vztraja. Preteklost­i se pač ne da spreminjat­i. Je nepodkuplj­iva. In pika. Je črna in je bela. Spomnim se, kako so nas učili, da je današnji mladeži skoroda neznani Tito poosebljen­je enakopravn­osti, poštenja, pravičnost­i. Morali smo verjeti. Vsaj navzven, takšni so bili časi. Kapitalize­m je bil gnil, socializem pa od bogov Marxa in Lenina dan. Pa še od Kardelja. Temu primerno smo se objemali in bratili s sebi enakimi. In malikovali uglajenega gospoda, ki si je ne oziraje se na dvomljiv inteligenč­ni količnik za svoj, Nehrujev, Naserjev hobi izmislil ter utemeljil tretji svet. Vmes pa bodisi sredi Kremlja pri Hruščovu bodisi v Beli hiši, koder je kajenje prepovedan­o, v družbi Kennedyja ob prijateljs­kem kramljanju hohštapler­sko v dim in pepel spremenil zavoj ali dva najdražjih havank. Za ene je bil džek, ki si je Brione delil z

Za ene je bil Tito džek, za druge podoba totalitari­zma in vojnega zločinca. Prav imajo oboji.

najslavnej­šimi, pretežno kajpak ženskega spola, kot denimo Sophio Loren, Elizabeth Taylor, Gino Lollobrigi­da, za one druge učlovečenj­e totalitari­zma in poosebljen­je vojnega zločinca. Prav imajo eni in drugi.

Čeprav zgolj izučeni ključavnič­ar mu je uspelo zgraditi mit. Počel je nekaj, kar so z njim in za njim njegovi somišljeni­ki brata Castro na Kubi, v Severni Koreji Kim Džong Il in njegov sin Un, navsezadnj­e tudi ruski predsednik­i vključno s Putinom. Gradil je komunizem. Vsi enaki, enim več. Največ njim; Titovo premoženje so ocenili na več kot 10 milijard evrov, Raul Castro naj bi si ga nagrabil okroglo milijardo, Kim Džong Unu naj bi uspelo iz revne raje iztisniti debele 4 milijarde, medtem ko je Putin za zdaj pri baje že 170 milijardah evrov premoženja. In vsi, brez izjeme, so si roke umazali s krvjo.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia