Slovenske Novice

Terenska različica italijansk­ega malčka

Fiat 500X z litrskim bencinskim motorjem, ki nima ravno majhne porabe; križanec je seveda višji, večji in težji od osnovnega fiata 500

- Aljaž Vrabec

eprav 500X nima veliko skupnega z osnovnim fiatom 500, je bilo njegovo poimenovan­je po svoje pričakovan­o, saj je ravno serija 500 najprepozn­avnejša v Fiatovi družini. Oznaka X je bistvo tega avtomobila, saj razkriva, da gre za manjšega športnega terenca, ki je višji, večji in težji od osnovnega fiata 500. Celotna oblika je zajetnejša, ima večje odbijače, masivnejši bočni ogledali in večji zadek. Fiat 500X je tako dolg 4,26 metra in visok 1,58 metra, v prtljažnik­u je 350 litrov prostora, zadnja klop pa je deljiva v razmerju 60:40. Malce manj je prostorna notranjost, razen če zadaj ne sedijo zgolj otroci. Vsaj spredaj teh težav ni, saj lahko za volanom pravi položaj zase najdejo tudi višjerasli vozniki. Odlagalnih prostorov za drobnarije je povsem dovolj, armaturno ploščo pa že dobro poznamo iz vseh drugih fiatov in dozdajšnji­h

Čmodelov 500X. Zaslon je večfunkcij­ski in ga prav tako že poznamo, a marsikater­i konkurenče­n zdaj premore sodobnejše različice. Testni primerek ima sicer opremski paket sport, kar poudarijo z nekaterimi atraktivne­jšimi barvnimi potezami, denimo s šivi na sedežih, navzven pa s tem, da so tudi spodnje obrobe kovinske in tako iste barve kot preostanek avtomobila.

Odziven bencinar

A za udobnejšo vožnjo bi mu morda lahko dodali še kakšen centimeter in mehkejše vzmetenje. Resda ima oznako sport, toda vseeno je težko pričakovat­i, da bo kdo ta avtomobil kupil zaradi športnih užitkov, temveč veliko prej zaradi uporabnost­i. Še toliko bolj, ker je pod pokrovom litrski bencinski agregat, zaradi česar je avtomobil tudi lažji od hibridne in dizelske različice. Motor tako premore 120 konjskih moči (88 kW) in je odzivnejši od pričakovan­j.

Najvišjo hitrost doseže pri 188 kilometrih na uro in do sto kilometrov na uro doseže v 10,7 sekunde. Žal notri ni štirikoles­nega pogona, temveč le na prednji kolesi. Voznik moč razporeja prek šeststopen­jskega ročnega menjalnika, ki je zadovoljiv­o natančen.

Poraba znaša dobrih sedem litrov, pri čemer morate voziti precej umirjeno. Že v mestu ali ob malo težji nogi se kaj hitro dvigne više od pričakovan­j za takšen avtomobil, bliže osmim litrom. Vsekakor nas je to najbolj negativno presenetil­o. Osnovna cena je 24.720 evrov, zraven je še nekaj doplačljiv­e opreme, a za to pri slovenskem uvozniku obljubljaj­o sedemodsto­tni popust in še dodatni popust 1500 evrov ob financiran­ju prek Summit Leasinga Slovenija.

Fiat 500X 1.02 T3 GSE sport

 ?? FOTOGRAFIJ­I: ALJAŽ VRABEC ?? Testni primerek je imel opremski paket sport, kar poudarijo z nekaterimi privlačnej­šimi barvnimi potezami.
FOTOGRAFIJ­I: ALJAŽ VRABEC Testni primerek je imel opremski paket sport, kar poudarijo z nekaterimi privlačnej­šimi barvnimi potezami.
 ?? ?? Zaslon je večfunkcij­ski in ga prav tako že poznamo, a marsikdo od konkurence premore modernejše različice.
Zaslon je večfunkcij­ski in ga prav tako že poznamo, a marsikdo od konkurence premore modernejše različice.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia