Slovenske Novice

Srbska zaušnica poduk za Stožice

Olimpijini košarkarji se bodo drevi poskušali oddolžiti Partizanu

- EDUARDO BROZOVIČ

Pred začetkom letošnje končnice lige ABA so nenavadno zvenele besede košarkarje­v Cedevite Olimpije, da se veselijo polfinalne­ga dvoboja s Partizanom, saj naj bi jim bolj ustrezal kot drugi možni tekmeci. Njihov optimizem je temeljil na izidih zadnjih soočenj z Beograjčan­i, ni pa zajel vseh dejavnikov, ki so udarili na plano v nedeljski prvi etapi bitke za preboj v veliki regionalni finale. Po gladkem porazu v srbski metropoli bo že danes ob 18. uri v Stožicah napočil trenutek za nove odtenke resnice. Ljubljanča­ni so vkorakali v Beograjsko areno po presenečen­je, a že pred polčasom zaostajali z 18 točkami razlike in jo na koncu še dobro odnesli ob porazu s 70:85. Pomagal jim je tudi domači strateg Željko Obradović, saj je večji del drugega polčasa varčeval z močmi svojih glavnih adutov. Slovenski prvaki so medtem porabili precej energije, ko so se poskušali ogniti pravemu polomu, niso pa mogli popraviti zelo bledega vtisa.

O njihovi nekonkuren­čnosti pričajo domala vse statističn­e prvine. Edina izjema je bil skok, ki so ga dobili nepričakov­ano prepričlji­vo s 50:28 (Alen Omić 17, Amar Alibegović 8). Zgolj pod obročem gostitelje­v so ujeli 27 odbitih žog (Omić 8) in izenačili rekord lige ABA, ki je bil od 1. decembra 2001 v lasti košarkarje­v Bosne. A tako kot Sarajevčan­om v Zadru tudi Cedeviti Olimpiji niso kaj prida pomagale druge, tretje in celo četrte napadalne priložnost­i.

V Ljubljani druga pesem?

Po zaslugi 28 točk v zadnji četrtini je nekako prilezla do pičlih 70 točk in nudila precej slabši odpor, kot ga je Partizanu v četrtfinal­u SC Derby. S 30,7-odstotnim izkoristko­m vseh metov iz igre, večjim številom poskusom za tri točke (8:38 ali 21 %) kot za dve (15:37 ali 40,5 %) kljub odsotnosti poškodovan­ega Josha Adamsa, nenatančno­stjo pomembnih adutov (Alibegović iz igre 2:11, Marko Jeremić 1:7, Edo Murić 2:8, Zoran Dragić 3:12, Yogi Ferrell 4:13), Omićevo neizkorišč­enostjo (3:4 v 28 minutah) in 17 izgubljeni­mi žogami (Ferrell in Matic Rebec po 4) so si kar sami opredelili

številčni kažipot za stožiško revanšo, ki lahko za Ljubljanča­ne že pomeni konec regionalne sezone in utvare, da so veliko več vredni, kot so prikazali v evropskem pokalu.

A tudi beograjski črno-beli imajo svojo računico za drugo polfinalno dejanje. Trije njihovi pomembni možje – Zach Leday (2), Mathias Lessort (2) in Kevin Punter (5) – so v nedeljo družno dosegli le devet točk, kar je zanje neobičajno malo. V četrtfinal­nem dvoboju evrolige z Realom so denimo skupno dosegali po 49,3 točke na petih tekmah in Cedevita Olimpija jih bo z boljšim današnjim odporom neizogibno izzvala, naj pokažejo, kaj znajo. Bitka v Stožicah bo zato v marsičem drugačna kot beograjska, za začetek pa bodo morali domači košarkarji preprečiti, da bi jih tekmeci znova izrinili daleč od obroča ter jim močno otežili sodelovanj­e med zunanjimi igralci in centri.

 ?? FOTO: ABA ?? Alen Omić je bil v nedeljo odrezan od soigralcev.
FOTO: ABA Alen Omić je bil v nedeljo odrezan od soigralcev.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia