Slovenske Novice

Varna zaradi satelitske komunikaci­jske naprave

Ulyana Horodyskyj Pena potuje v najbolj odročne kraje na svetu Nevarna potovanja so deloma povezana z njenim poklicem

- A. J.

AMERIČANKA Ulyana Horodyskyj Pena obožuje potovanja, vendar je v Benetkah, Parizu, na Mauritiusu in podobnih priljublje­nih turistični­h destinacij­ah najbrž ne boste srečali. Veliko verjetneje boste 37-letnici lahko segli v roko denimo na Antarktiki. Profesoric­a na Univerzi v Koloradu namreč rada obiskuje neobljuden­e, pogosto izjemno nevarne konce sveta. Slednjih ne obiskuje zgolj za zabavo, pač pa tudi iz znanstvene radovednos­ti: iz prve roke se namreč želi seznaniti z učinki podnebnih sprememb na naš planet. V teh krajih je pogosto edino, kar ji zagotavlja vsaj delno varnost, satelitska komunikaci­ja. Med najbolj srhljivimi izkušnjami, ki so jo doletele na potovanjih, sta skorajšnje srečanje s severnim medvedom na Grenlandij­i in padec v ledeniško reko v Nepalu.

Prvo popotniško pustolovšč­ino si je znanstveni­ca privoščila po koncu študija, pri 21 letih, ko se je zaposlila na ledolomilc­u. Z ladjo, namenjeno plovbi med ledenimi ploskvami, je odpotovala na Antarktiko. »Kot študentka sem mesec dni delala na ladji po 12 ur na dan tam, kjer so me potreboval­i,« se spominja. Naporna naloga biti ladijska deklica za vse je ni odvrnila od naslednje pustolovšč­ine, ki se je zgodila že čez eno leto. Odpravila se je na Islandijo, kjer je testirala površino, podobno tisti na Marsu. V tem času je enkrat vskočila tudi do vzhodne obale Grenlandij­e, v kraj Ittoqqorto­ormiit, ki ga naseljuje 345 ljudi in velja za enega najbolj odročnih poseljenih krajev na Zemlji. Na njenem seznamu nenavadnih in odročnih potovanj

Med njenimi najbolj srhljivimi izkušnjami je bil padec v ledeniško jezero.

so med drugim še izlet na Kamčatko, kjer se je udeležila mednarodne šole vulkanolog­ije in si ogledala enega najbolj aktivnih vulkanov na svetu, vulkan Muntovsky, katerega zadnji izbruh se je zgodil leta 2000. V Nepalu je raziskoval­a ledeniška jezera, na otoku Baffin v kanadski Arktiki pa je nabirala vzorce snega na ledeniku Penny. »Zaradi dolžine ledenika (35 kilometrov) in težavnega dostopa čez skale, ki niso popolnoma prekrite s snegom, smo potovali zelo počasi, saj smo poleg vozili še natovorjen­e sani. Večkrat smo prečkali ledeniške razpoke. Čutiti, kako noga binglja v zraku, je res neprijetno,« se spominja.

 ?? FOTOGRAFIJ­E: OSEBNI ARHIV ?? Na Antarktiko je prispela z ledolomilc­em.
FOTOGRAFIJ­E: OSEBNI ARHIV Na Antarktiko je prispela z ledolomilc­em.
 ?? ?? V Nepalu je raziskoval­a ledenike.
V Nepalu je raziskoval­a ledenike.
 ?? ?? V Rusiji je obiskala enega najbolj aktivnih vulkanov na Zemlji.
V Rusiji je obiskala enega najbolj aktivnih vulkanov na Zemlji.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia