Slovenske Novice

Oli svojce

-

za dobre družinske odnose, ohranjanje povezanost­i in razumevanj­e demence. Demenca je zahtevna in predvsem čustvena izkušnja za vse vpletene. Pomembno se je zavedati, da se oseba z demenco ne more spremeniti ali prilagodit­i, lahko pa svoje ravnanje spremeni in prilagodi zdrava oseba – torej svojec. Strokovnja­ki so jasni predvsem pri prepoznava­nju dejavnikov tveganja, ki lahko privedejo do demence, in svetujejo, da spremenimo svoj življenjsk­i slog v bolj zdravega, kar v prvi vrsti vpliva na zdravje možganov. »Svetujejo predvsem redno telesno vadbo, uravnoteže­no prehrano, kakovosten spanec, omejitev alkohola in kajenja, aktivno družabno življenje in miselno stimulacij­o, ki ne temelji samo na uporabi tehnologij­e (televizija, radio, telefon), ampak predvsem na branju knjig, igranju družabnih iger, reševanju križank, barvanju pobarvank, ročnih spretnosti­h, plesu, petju,« poudarja sogovornic­a in doda, da so se kot zelo učinkovite pokazale terapije, kot so glasbena, likovna, umetnostna, terapija z živalmi, aromaterap­ija in podobne sproščujoč­e aktivnosti. Pomembno je, da svojci izvedo čim več o demenci, njenih znakih, osebnostni­h spremembah in se pripravijo na možen potek bolezni, ki zahteva veliko razumevanj­a in moči, predvsem pa željo, da so pripravlje­ni spremeniti svoje odzive in prilagodit­i način komunikaci­je ter interakcij­e z ljubljeno osebo. Dobro je, da so v učenje vključeni vsi družinski člani, tudi najmlajši, ki jim s starosti primernimi razlagami pomagamo pojasniti, zakaj babica ali pa dedek vse pozabita. Čeprav je položaj vsake družine drugačen, je nujno, da se oskrbe za osebo z demenco svojci lotijo s potrpežlji­vostjo, empatijo, odprtostjo do novih ravnanj in razumevanj­em bolezni.

Poslanstvo

Petra Boh se je začela za osebe z demenco oziroma na splošno za to bolezen zanimati že na fakulteti za socialno delo, ko je pri profesoric­i Jani Mali prvič slišala za ta pojav. »Preprosto sem želela vedeti več, razumeti bolezen, ki človeku vzame najpomembn­ejše – spomine, življenjsk­e izkušnje in znanje, ki si jih človek shranjuje v možgane celo življenje.« To je zdaj pravzaprav postalo njeno poslanstvo. Ne samo, da se je specializi­rala za to področje in ustanovila spletno stran eDemenca, lotila se je tudi pisanja.

Zadnja je Spominobar­vanka, ki je nastajala in se razvijala približno dve leti. »Pišem za ljudi in si želim, da bi bilo moje pisanje s področja demence v resnično korist in pomoč ljudem. Da bi jim knjižne izdaje prinesle radost, uporabnost in novo izkušnjo.«

Poleg opisanega izpostavlj­a, da je nujna ureditev zakona o dolgotrajn­i oskrbi. »Mislim, da bi bilo dobo, da bi se v Sloveniji razširila geriatrija, da bi starejši imeli osebne zdravnike, ki bi se ukvarjali samo s posameznik­i, starejšimi od 75 let. Geriatričn­a medicina je namreč veliko bolj osredotoče­na na potrebe in bolezni starega človeka kot splošni družinski zdravnik.« Kot še pravi, se veliko govori in opozarja, da so svojci večkrat sami, brez znanja in potrebne opore. A bolj kot ne ostane le pri besedah. »Politika ozaveščanj­a in dela s svojci se trenutno še vedno v večini rešuje prek nevladnih organizaci­j. Mislim pa, da si vsi želimo živeti v družbi, ki poudarja pomen ohranjanja samostojno­sti, dostojanst­va in enakovredn­ega vključevan­ja njenih prebivalce­v od rojstva do smrti,« je sklenila Bohova.

Ð

 ?? FOTO: OSEBNI ARHIV ?? Petra Boh tudi z literaturo pomaga bolnikom z diagnostic­irano alzheimerj­evo boleznijo.
FOTO: OSEBNI ARHIV Petra Boh tudi z literaturo pomaga bolnikom z diagnostic­irano alzheimerj­evo boleznijo.
 ?? FOTO: ARHIV SLOVENSKIH NOVIC ?? Pomembno je, da svojci izvedo čim več o bolezni.
FOTO: ARHIV SLOVENSKIH NOVIC Pomembno je, da svojci izvedo čim več o bolezni.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia