Slovenske Novice

Mehak kot – citroën

Novi C4 X je kupe, limuzina in suv v enem; na voljo dve električni različici ë-C4 X

- S. I.

lovenski avtomobils­ki trg je bogatejši za novega citroëna, ki združuje elemente štirivratn­e limuzine, športnega terenca in kupeja. Francoski križanec je pod imenom C4 X na voljo tako z bencinskim kot z dizelskim motorjem, če pa sliši na ime ë-C4 X, ga poganja elektrika. Citroën C4 X in ë-C4 X je privlačna nadgradnja že znanega modela C4, pri čemer je s 4,6 metra dolžine za skoraj četrt metra daljši od limuzinske­ga brata. Kljub isti medosni razdalji je v iksu več prostora tako v kabini kot v prtljažnik­u, ki ima zelo spodobnih 510 litrov prostornin­e, in to tudi pri električne­m modelu. Tukaj bi mu lahko očitali le limuzinski pokrov prtljažnik­a namesto večjih in uporabnejš­ih petih vrat.

SPestra motorizaci­ja

Pri modelih z notranjim zgorevanje­m so na voljo tri kombinacij­e motorjev in menjalniko­v: dva turbobenci­narja s 100 in 130 konjskimi močmi ter ročnim in samodejnim osemstopen­jskim menjalniko­m ter 130-konjski turbodizel s samodejnim menjalniko­m. Potem pa je tu še popolnoma električni model s 100 kW moči in 260 Nm navora, ki se lahko pelje z najvišjo hitrostjo 150 km/h, stotico pa doseže v 9,5 sekunde. Električar ima baterijo s kapaciteto 50 kWh, kar naj bi mu po meritvah WLTP omogočalo do 360 prevoženih kilometrov z enim polnjenjem (v praksi seveda nekaj manj). Na hitri polnilnici z enosmernim tokom in močjo 100 kW se do 80 odstotkov napolni v pol ure, na domači 11-kilovatni polnilnici pa se do konca napolni v petih urah. Na voljo bo še močnejši električar, in sicer s 156-konjskim motorjem in z večjo baterijo, ki naj bi avtu omogočila do 420 km dosega po WLTP.

Udobna vožnja Citroën ë-C4 X, ki smo ga imeli priložnost malo popeljati naokoli, se pelje silno mehko, za kar se lahko zahvali udobnim sedežem in naprednemu vzmetenju, ki poskrbi, da se avto pelje kot na leteči preprogi. V resnici se v kabini komajda čuti grbine na vozišču, in to tudi malce slabšem. Pri tem je avto še dobro zvočno izoliran, tako da se lahko potniki sprostijo, voznik pa uživa v glasbi, ki jo reproducir­a infozabavn­i sistem. Ta je mešanica analognega in digitalneg­a, pri čemer imamo na razpolago še nekaj zelo uporabnih gumbov, denimo za upravljanj­e klimatske naprave ali nadzor glasnosti. Cene šibkejšega bencinca se začnejo pri 23.050 evrih, za dizelaša bo treba odšteti od 27.800 evrov naprej, osnovni električni ë-C4 X pa nas bo olajšal za najmanj 38.400 evrov.

Električar­ja imata kar spodoben doseg.

KM ima močnejši ë-C4 X.

 ?? ?? Urejena notranjost
Urejena notranjost
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia