Slovenske Novice

Ovčji otoki brez ovac

- MARKO URŠIČ marko.ursic@slovensken­ovice.si

Tile Vikingi so »neugodni«. Že v zimskih športih, smučarskem teku, biatlonu, nordijski kombinacij­i, tudi v alpskem smučanju, smučarskih skokih in hitrostnem drsanju se kaj najde, pa še Švedi v hokeju, članici elitne skupine svetovnega prvenstva sta tudi Norveška in Danska ...

Na nedavnem evropskem prvenstvu v rokometu sta Danska in Švedska osvojili srebrno in bronasto odličje, senzacija so bili Ovčji otoki ali če hočete Ferski otoki. A Vikingi niso ovce! Nekateri Skandinavc­i se na snegu in mrazu počutijo kot doma, če jim morebiti ne diši »zimska romantika«, pa se bodo rokometno žogali v dvoranah. Ko smo že pri zimskih športih, čaka nas svetovno biatlonsko prvenstvo v Novem mestu. V kraju z 10.000 prebivalci Nove Mesto na Morave, namreč. Torej, Novem mestu na Moravskem. In smo po ovinkih prišli tudi do Anamarije Lampič. Iz smučarskeg­a teka, kjer je na svetovnih prvenstvih osvojila srebrno in dve bronasti odličji, je presedlala v biatlon. Konkurenca v smučarskem teku ob briljantni­h Švedinjah, Norvežanka­h, Finkah in kakšni Američanki pa nato v širšem pogledu ni tako močna kot v biatlonu. Kaj še postorijo Nemke, Švicarka Nadine Fähndrich, morebiti Francozinj­e ... Omenjene Francija, Nemčija, Švica (Lena Häcki-Gross), pa lahko dodamo še Italijo in tako naprej, so ob skandinavs­kih državah velesile v ženskem biatlonu.

Biatlon je bil na zimskih OI prvič leta 1924 pod nazivom vojaška patrulja.

Anamarija Lampič je v (slovenski) biatlonski šport odšla tudi zaradi boljše logistike in razmer, kot so v smučarskem teku. A v slednjem ima v svetovnem pokalu, vse v sprintih, tri zmage in 14 uvrstitev na zmagovalne stopničke, v biatlonu se na podij za najboljše tri v svetovnem pokalu še čaka. Tekaška hitrost je ostala, a kaj če na preizkušnj­ah zgrešiš po šest strelov in tako naprej. Pa še nekaj o vojaški zgodovini narodov. Biatlon izvira iz Norveške, kjer so ga v vojski začeli udejanjati kot eno od vaj za urjenje soldatov. Prvi biatlonski klub je bil na Norveškem ustanovlje­n leta 1861 z namenom, da podčrta pomen narodne obrambe. Vprašajte tudi Fince, kako so se med zimsko vojno bojevali proti agresorski Sovjetski zvezi. Biatlon je bil na zimskih olimpijski­h igrah prvič leta 1924 pod nazivom vojaška patrulja. Torej, ni vse v teku!

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia