Slovenske Novice

Pediatrinj­e zapuščajo Zas

- •

ZAGORJE OB SAVI V zasavskih občinah se že nekaj časa spopadajo s problemati­ko na področju zdravstva, nedorečeno­sti ostajajo tudi glede urgence. Čeprav stojijo na nasprotnih bregovih, so si zdravstven­e ustanove enotne, da je problemati­ko treba reševati in urediti na državni ravni ter z ustrezno in prepotrebn­o zakonodajo. Z dodatnimi težavami se srečujejo tudi v Hrastniku in Zagorju. Trenutno je najbolj pereče stanje v zagorskem zdravstven­em domu na pediatriji. Odpoved so dale kar tri pediatrinj­e. Na prvi izredni seji v mandatnem obdobju 2022–2026 so svetniki obravnaval­i problemati­ko zdravstven­ih storitev in po hitrem postopku še predlog odloka o podelitvi koncesij za opravljanj­e javne službe v osnovni zdravstven­i dejavnosti na področju pediatrije. Župan Matjaž Švagan je zaradi kadrovskih težav zahteval takojšen sklic seje Sveta zavoda ZD, na katerem je vodstvo pojasnilo razloge za odpoved pediatrinj in načrt v zvezi z reševanjem nastalih težav. Svetniki so bili kljub pojasnilom do vodstva ZD Zagorje kritični, da bi bilo treba reševati težave že veliko prej. Na očitke, da je o težavah prepozno seznanila tako ustanovite­ljico ZD Zagorje kot javnost, je direktoric­a Saša Bajda odgovorila, da o situaciji ni javno govorila, preden je dejansko prejela odpovedi zdravnic. Zagotovila je, da otroci niso brez zdravstven­e oskrbe, saj bodo sistematsk­e preglede opravljale pediatrinj­e, s katerimi je zdravstven­i dom sklenil pogodbena razmerja, starši pa se lahko za svoje otroke opredelijo tudi pri dveh zdravnicah specialist­kah družinske medicine. Ob tem je poudarila, da si bo ZD z iskanjem kadra prizadeval za zaposlitev novih pediatrov.

Namesto sanacije odstop

Občinski svet je od vodstva zdravstven­ega doma zahteval, da do 1. marca sprejme vse potrebne ukrepe za zagotovite­v optimalne zdravstven­e oskrbe za najmlajše paciente z redno zaposlenim­i pediatri.

Situacija pa se je zasukala povsem drugače. Direktoric­a Saša Bajda je namreč namesto sanacije odstopila. »Kot sem že povedala na seji sveta zavoda in tudi vsem svojim sodelavcem, je tokrat politika premagala stroko,« pravi Bajdova o razlogih. Zaradi slednjega se je po začetnem molku odločila, da tudi sama pojasni zadevo. »Prejšnji mesec sta bili seja odbora za zdravstvo in izredna seja občinskega sveta. Svetniki mi očitajo, da smo prikrivali situacijo, delali nezakonito, da zdravniki in drugi zaposleni odhajajo zaradi vodstva, da imamo težave v komunikaci­ji, da jaz povzročam negativno vzdušje, da je to teater spreneveda­nja, da naj končamo to agonijo, ker oni vse vedo in vse izvedo in naj bomo iskreni v svojih prizadevan­jih, da je vodstvo prikrivalo informacij­e svetu

 ?? FOTO: LEON VIDIC ?? Župan Matjaž Švagan je zahteval takojšen sklic seje Sveta zavoda ZD.
FOTO: LEON VIDIC Župan Matjaž Švagan je zahteval takojšen sklic seje Sveta zavoda ZD.
 ?? ??
 ?? FOTO: OSEBNI ARHIV ?? Do imenovanja novega direktorja bo na čelu zdravstven­ega doma Borivoj Grden.
FOTO: OSEBNI ARHIV Do imenovanja novega direktorja bo na čelu zdravstven­ega doma Borivoj Grden.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia