Slovenske Novice

Je pred nami le še tri leta miru?

Ruski predsednik bi lahko kmalu napadel Evropo Tako vsaj menijo nekateri Natovi generali

-

MOSKVA, BERLIN • Nekateri najpomembn­ejši Natovi generali so opozorili, da bi lahko bilo tri leta miru največ, česar bomo v Evropi deležni. Ruski predsednik Vladimir Putin bi se namreč lahko po tem času odločil za obsežno vojno z Zahodom ter začel napadati cilje po Evropi. Ko se bo to zgodilo, ne bodo varni niti civilisti.

Eden od njegovih prvih in najpomembn­ejših ciljev naj bi bila po mnenju strokovnja­kov Nemčija, kjer bi lahko Putinova vojska začela uničevati tovarne z orožjem in strelivom, poveljnišk­a središča, elektrarne, železniške proge in mostove. »Predvideva­ti moramo, da bo agresor uporabil vse vrste napadov, da bi uničil komunikaci­jske kanale, tudi v zaledju, in tarče bodo tudi civilisti. Ne izključuje­mo kibernetič­nih napadov pa napadov z droni in bolj klasičnimi izstrelki,« je med drugim dejal generalpod­polkovnik Alexander Sollfrank, poveljnik Natovega vojaškega logistične­ga centra na jugozahodu Nemčije. Da bi se morale Natove sile začeti pripravlja­ti na konflikt, ki bo zajel celotno Evropo, se strinja tudi njegov nizozemski kolega Jan-Willem Maas: »Nismo tam, kjer bi morali biti, stvari se ne odvijajo tako, kot bi si želeli, to je jasno. A vprašanje je, kaj bomo storili glede tega. Če pogledamo, kaj je Putin naredil do zdaj, in se iz tega učimo, je to že dobro izhodišče za prihodnje operacije. Ko se spomnim, kako hitro je Evropa stopila skupaj, ko je napadel Ukrajino, nisem več tako zelo črnogled,« je še dodal Maas. B. K. P.

» KO SE SPOMNIM, KAKO HITRO JE EVROPA STOPILA SKUPAJ, KO JE NAPADEL UKRAJINO, NISEM VEČ TAKO ZELO ČRNOGLED.

 ?? FOTO: LIESA JOHANNSSEN/REUTERS ?? Nemški in ukrajinski vojaki so se decembra lani udeležili skupnega usposablja­nja v bližini Magdeburga.
FOTO: LIESA JOHANNSSEN/REUTERS Nemški in ukrajinski vojaki so se decembra lani udeležili skupnega usposablja­nja v bližini Magdeburga.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia