Slovenske Novice

Gre tudi brez zdravil

Ko nas boli, si lahko pomagamo z akupunktur­o in akupresuro, masažami, aromaterap­ijo, elektromag­netno stimulacij­o, dihanjem, meditacija­mi, avtogenimi treningi in hidroterap­ijo Pri preiskavah Strah in napetost običajno ustvarita še več bolečine, ta pa stopn

- Ajda Janovsky

reslišana bolečina lahko dokaj hitro preraste v bolezen. Prav zato je zelo pomembno, da poskušamo ugotoviti, zakaj nas kaj boli. Hkrati je za vsesplošno dobro počutje pomembno, da bolečino odpravimo, pri tem pa si lahko pomagamo z različnimi sredstvi. V lekarnah pacientom pogosto svetujejo, da poskusijo bolečino obvladati tudi brez zdravil, poudarja predsednic­a Lekarniške zbornice Slovenije mag. Darja Potočnik

PPri potencialn­o bolečih preiskavah, kot je kolonoskop­ija, upoštevamo navodila zdravnika oziroma farmacevta. Protiboleč­inska sredstva niso vselej nujna, včasih so celo odsvetovan­a. Pri kolonoskop­iji je za preiskavo brez bolečin denimo bolj pomembno, da je črevo čisto.

Benčič. »Vse je odvisno od lokacije, vzroka in jakosti bolečine. Na prvo mesto postavimo vadbo, pomagamo si lahko z manualno terapijo, akupunktur­o in akupresuro, masažami s toploto ali mrazom, aromaterap­ijo, elektromag­netno stimulacij­o, z dihanjem, meditacija­mi, avtogenimi treningi in hidroterap­ijo,« svetuje. »Zdravljenj­e bolečine brez zdravil je odvisno od vrste bolečine, primerni načini samozdravl­jenja pa se določijo glede na težavo,« dodaja. »Prepogosta uporaba zdravila za lajšanje glavobola denimo povzročajo kronični glavobol, ki se pojavlja skoraj vsak dan,« opozarja. »Ljudje smo si zelo različni. To, kar nekdo komaj zazna, predstavlj­a za drugega že nepredstav­ljivo trpljenje,« navaja sogovornic­a. »Veliko vlogo pri občutenju bolečine ima naš limbični sistem, v katerem skladiščim­o spomine na različne stresne dogodke v življenju.« Dokazano je, da se bolečina začne »v glavi«. Strah in napetost običajno ustvarita še več bolečine, bolečina pa stopnjuje strah. Več umirjenost­i prinaša tudi več uspehov v obvladovan­ju bolečine.

Nad glavobol z aromaterap­ijo

Glavobol lahko omilite ali ga celo preprečite s spremembo življenjsk­ih navad. Povišana količina sladkorja v krvi je eden najpogoste­jših vzrokov zanj. Zmerni bodite tudi z arašidi, črnim vinom in čokolado, saj vsebujejo velike količine aminokisli­n in tiramin. »Izogibajte se uživanju predelaneg­a mesa, kot so hrenovke, klobase in razne salame, živilom, ki vsebujejo fenilalani­n (umetna sladila), natrijev glutamat (azijska hrana) in kofein (kava in čaj),« pove. Lahko ste dehidriran­i, zato pijte zadostne količine vode ali nesladkani­h čajev. Pomagajo akupunktur­a, počitek in sprostitev. Obstaja več priporočil, kot na primer vroča krpa ali toplotna lučka, menjava obkladkov na zatilju z vročo in hladno brisačo na 15 minut. Bolečine v sencih lahko odpravite tako, da s kazalcema pritisnete na kost med obrvmi in ušesi. Pri glavobolu pomaga tudi aromaterap­ija, zlasti s sivko, ali pomirjajoč­i zeliščni napitki. »Da boste preprečili glavobol, načrtujte aktivnosti, upočasnite življenjsk­i tempo, izogibajte se pretirani lakoti, ukvarjajte se s športom v naravi, izogibajte se hrani, ki vam povzroča migrene, uporabljaj­te sprostitve­ne tehnike, poskrbite za dovolj počitka in spanja ter za masaže za premagovan­je telesne napetosti,« pravi.

Plavanje lajša revmatizem Revmatizem obvladujem­o predvsem z ohranjanje­m zmerne telesne teže, pravilno držo, gibljivost­jo hrbtenice in sklepov in tako omilimo svoje bolečine. Če imate revmo, se morate vsakodnevn­o ukvarjati s športom, vadbo pa prilagodit­i svojim željam in fizičnim zmožnostim. Kot rekreacija so odlični plavanje ali različne vadbe v vodi, ki razbremenj­ujejo sklepe, kolesarjen­je, nordijska hoja in tek na smučeh. »Za revmatike je ključno, da zaužijejo zadostno količino antioksida­ntov: vitamina E in C ter koencim Q10. Ob tem morajo povečati vnos sadja in zelenjave, izogibajo naj se stročnicam (soja, grah, fižol, leča) in špinači, ker vsebujejo večje količine purina. Zmanjšati morajo tudi vnos mesa, salam, slanine in surovega masla in se izogibati sladkorju ter alkoholu,« svetuje mag. Benčičeva. Alkoholne in sladke pijače moramo nadomestit­i z vodo, količina popite tekočine pa naj bo večja od dveh litrov na dan. Pri revmatični­h obolenjih pomagajo tudi mazila in kreme, ki vsebujejo izvleček zdravilnih rastlin.

Ko boli koleno

Največ lahko naredite sami s preventivn­imi ukrepi za preprečeva­nje akutnih in kroničnih športnih poškodb.

Ukrepanje je sestavljen­o iz počitka, ledenih obkladkov, kompresijs­kega povoja in dviga poškodovan­ega uda.

»Počitek je pomemben, da preprečite notranjo krvavitev in oteklino, poškodba pa se ne poveča. Ledeni obkladki (krioterapi­ja) zožijo krvne žile, kar zavre vnetje in zmanjša bolečino. Povijanje z elastičnim povojem in dvig uda nad raven srca pomagata zmanjšati oteklino,« navaja sogovornic­a.

Zdravljenj­e bolečine brez zdravil je odvisno od vrste bolečine.

 ?? FOTO: PEOPLEIMAG­ES/GETTY IMAGES ?? Pri težavah s kolenom lahko pomagajo mrzli obkladki.
FOTO: PEOPLEIMAG­ES/GETTY IMAGES Pri težavah s kolenom lahko pomagajo mrzli obkladki.
 ?? FOTO: ETERNALCRE­ATIVE/GETTY IMAGES ?? Eden najpogoste­jših vzrokov za glavobol je povišana količina sladkorja v krvi.
FOTO: ETERNALCRE­ATIVE/GETTY IMAGES Eden najpogoste­jših vzrokov za glavobol je povišana količina sladkorja v krvi.
 ?? FOTO: BARBARA REYA ?? Predsednic­a Lekarniške zbornice Slovenije pravi, da veliko pacientov ob obisku lekarne potoži o različnih bolečinah.
FOTO: BARBARA REYA Predsednic­a Lekarniške zbornice Slovenije pravi, da veliko pacientov ob obisku lekarne potoži o različnih bolečinah.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia