Slovenske Novice

Kuhano testo iz moke

Tudi iz paljenega lahko naredimo štruklje, zvitke iz testa z različnimi nadevi, ki so lahko kuhani ali pečeni, sladki ali slani Paljeno testo lahko oplemeniti­mo z različnimi dodatnimi sestavinam­i, na primer z mlekom, maslom ali jajci.

- Alenka Kociper

Štruklji so tradiciona­lna slovenska jed s stoletno tradicijo, za katero še kako velja tisti rek, da jih je toliko vrst, kolikor je kuharjev. Če površno poslušamo, kako se pripravijo, jih zlahka zamenjano za štrudelj, iz njih pa se je razvila tudi še ena znamenita jed, potica. Osnova za štruklje je moka, med močnatimi jedmi, ki so podobne štrukljem, so tudi cmoki, na primer slivovi ali marelični. Ti so sicer običajno pripravlje­ni iz krompirjev­ega testa, kadar pa se mudi, je bližnjica kuhano testo le iz moke, ki mu pravimo tudi paljeno testo. Med bolj znanimi paljenimi so kobariški štruklji ali bolje rečeno štrukeljci, ki jih oblikujemo z rokami, ne z modelom, polnjeni pa so z orehovim nadevom in kuhani. Osnovno paljeno tesno naredimo tako, da moko poparimo s slanimi kropom, ga premešamo najprej s kuhalnico, ko se nekoliko ohladi, pa zgnetemo z rokami, da nastane gladka zmes. Pri tem je pomembno, da vodo dodajamo postopoma, gnesti pa ga moramo tako dolgo, da se ne lepi na roke. Še en namig, za paljeno testo uporabimo gladko belo pšenično moko, polnozrnat­e moke in moke iz drugih vrst žita, na primer pirina, imajo namreč premalo glutena. Za pripravo štrukljev ga oblikujemo podobno kot vlečeno testo. Torej lahko naredimo velik štrukelj, ki ga zavijemo v gazo in skuhamo celega, ali pa manjše štrukeljce, kot omenjeni kobariški. V štrukljih najdemo vsemogoče nadeve, ne primer iz skute in pregrete smetane, iz orehov, med klasičnimi so tudi ocvirkovi nadevi.

Paljeno testo lahko oplemeniti­mo z različnimi dodatnimi sestavinam­i, na primer z mlekom, maslom ali jajci, ki jih vgnetemo, ko je zmes že nekoliko ohlajena. Paljenega testa si niso izmislili zgolj za štruklje, iz njega pripravlja­mo tudi druge jedi, na primer princes krofe. V tem primeru se paljeno testo najprej kuha, potem pa še peče. Če si v spomin prikličemo omenjene princes krofe, so puhasti in rahli, testo pa je narejeno po posebnem postopku. V kozici zmešamo vodo, mleko in maslo, in ko se to raztopi, dodamo moko in na majhnem ognju mešamo, dokler ni zmes povsem gladka. V rahlo ohlajeno mešanico z mešalnikom vmešamo še jajca. Z dresirno vrečko oblikujemo kupčke, te spečemo v pečici, pečene in ohlajene pa še nadevamo.

 ?? FOTO: SINGERGM/GETTY IMAGES ?? Lahko so sladki ali slani.
FOTO: SINGERGM/GETTY IMAGES Lahko so sladki ali slani.
 ?? FOTO: GRAZZIELA BURSUC/GETTY IMAGES ?? Razvaljano testo premažemo z nadevom in zvijemo.
FOTO: GRAZZIELA BURSUC/GETTY IMAGES Razvaljano testo premažemo z nadevom in zvijemo.
 ?? FOTO: PETERTG/GETTY IMAGES ?? Klasične štruklje pripravlja­mo iz vseh vrst moke, paljene iz bele pšenične.
FOTO: PETERTG/GETTY IMAGES Klasične štruklje pripravlja­mo iz vseh vrst moke, paljene iz bele pšenične.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia