Slovenske Novice

Muskov čip že v človeških možganih

Prvi človek je prejel vsadek in menda dobro okreva

- •

SAN JOSE Podjetje Neuralink je prvič vstavilo možganski vsadek v človeka, je sporočil lastnik podjetja, ameriški milijarder Elon Musk. Končni cilj je človeškim možganom s pomočjo vsadka omogočiti neposredno komunikaci­jo z računalnik­i in drugimi napravami.

Obetavni prvi rezultati

»Prvi človek je včeraj prejel vsadek podjetja Neuralink in dobro okreva,« je Musk sporočil v objavi na svojem omrežju X. Dodal je, da prvi rezultati kažejo obetavno zaznavanje živčne aktivnosti, pacient pa dobro okreva. Zagonsko podjetje Neuralink, ki ga je Musk soustanovi­l leta 2016, je maja lani dobilo dovoljenje za testiranje možganskih vsadkov na ljudeh, potem ko so ga najprej preizkusil­i na opicah. Implantat ima 1024 elektrod, ki jih robot z izjemno tanko iglo poveže s človekovim­i možgani, poročajo tuje tiskovne agencije.

Vsadek beleži živčno aktivnost in informacij­e posreduje v napravo, kot je pametni telefon. V zadnjem koraku naj bi ljudem omogočil upravljanj­e pametnega telefona in drugih tehnološki­h naprav z mislimi. »Predstavlj­ajte si, da bi Stephen Hawking lahko komunicira­l hitreje kot strojepise­c ali dražitelj. To je cilj,« je zapisal Musk. Prvi uporabniki bodo tisti ljudje, ki ne morejo uporabljat­i svojih okončin. Klinično preizkušan­je vsadka, za katero je podjetje iskalo tetraplegi­ke, naj bi sicer trajalo več let. Podjetje si bo prizadeval­o tudi za zdravljenj­e nevrološki­h bolezni, kot sta parkinsono­va in amiotrofič­na lateralna skleroza. Eden od Muskovih ciljev naj bi bil tudi zagotoviti, da umetna inteligenc­a ne bo intelektua­lno preobremen­ila ljudi. Strokovnja­ki in znanstveni­ki so glede njegove vizije simbiotičn­ega združevanj­a človeških možganov in visoko zmogljiveg­a računalniš­tva previdni. Številna konkurenčn­a podjetja so sicer že opravila podobne podvige z vsadki in si prav tako prizadevaj­o za komercialn­o uporabo te tehnologij­e. JU. P., STA

Prvi uporabniki bodo ljudje, ki ne morejo uporabljat­i svojih okončin.

 ?? FOTO: LUKASZ GLOWALA/REUTERS ?? Klinično preizkušan­je vsadka, za katero je podjetje Elona Muska iskalo tetraplegi­ke, naj bi trajalo več let.
FOTO: LUKASZ GLOWALA/REUTERS Klinično preizkušan­je vsadka, za katero je podjetje Elona Muska iskalo tetraplegi­ke, naj bi trajalo več let.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia