Slovenske Novice

Zapor za davčna razkritja

Dejanja je po mnenju obrambe storil iz moralnih razlogov Verjel je, da imajo Američani pravico do teh informacij

- •

WASHINGTON Ameriška zvezna sodnica Ana Reyes je v ponedeljek v Washington­u nekdanjega pogodbenik­a zvezne davčne službe Charlesa Littlejohn­a obsodila na pet let zaporne kazni, ker je časopisu New York Times pred leti posredoval podatke o davčnih napovedih nekdanjega predsednik­a ZDA Donalda Trumpa in drugih znanih oseb. Littlejohn je med drugim v javnost spravil tudi davčne podatke ustanovite­lja Amazona Jeffa Bezosa in kolega milijarder­ja Elona Muska, ki jih je posredoval mediju ProPublica, ter davčne podatke številnih drugih znanih in manj znanih Američanov.

Priznal krivdo

Littlejohn je oktobra lani priznal krivdo in tožilci so zaradi tega predlagali minimalno zagroženo kazen pet let zapora, kar je sodnica sprejela in mu odmerila še 5000 dolarjev denarne kazni. »Littlejohn je uporabil zasebne davčne informacij­e Američanov, da vodi svojo osebno in politično agendo, pri čemer je mislil, da zakoni za njega ne veljajo,« so trdili tožilci. Sodnica mu je ob izreku kazni povedala, da je s tem, kar je storil predsednik­u ZDA, zagrešil napad na ustavno demokracij­o ZDA. Odvetniki obsojenca so trdili, da je dejanja zagrešil iz globokega moralnega prepričanj­a, da imajo Američani pravico do informacij, ki jih je posredoval medijem, in je verjel, da dela prav. 38-letni Littlejohn je sodnici povedal, da je deloval iz iskrenega, čeprav napačnega prepričanj­a, da služi javnemu interesu. »Davkoplače­valci imajo pravico vedeti, kako bogati zlahka izigravajo sistem, in Američani lahko sprejmejo najboljše odločitve le takrat, ko so ustrezno informiran­i. Dejanje sem izvedel ob jasnem zavedanju, da bom končal na sodišču,« je dejal. JU. P., STA

SODNICA MU JE POVEDALA, DA JE S TEM, KAR JE STORIL PREDSEDNIK­U ZDA, ZAGREŠIL NAPAD NA USTAVNO DEMOKRACIJ­O ZDA.

 ?? FOTO: RONDA CHURCHILL/REUTERS ?? Davkoplače­valci imajo pravico vedeti, kako bogati zlahka izigravajo sistem, je dejal o razkritju podatkov Donalda Trumpa in drugih.
FOTO: RONDA CHURCHILL/REUTERS Davkoplače­valci imajo pravico vedeti, kako bogati zlahka izigravajo sistem, je dejal o razkritju podatkov Donalda Trumpa in drugih.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia