Slovenske Novice

Podnebje in prehranska varnost

- TANJA CEGNAR

Po rekordno toplem letu 2023 v svetovnem merilu in tudi v Sloveniji se je nadpovpreč­no toplo vreme nadaljeval­o tudi v januar. Res je sicer, da smo bili za nekaj dni deležni pravega zimskega vremena, ki nam je prineslo tudi snežno odejo po nižinah, a zimska idila ni trajala dolgo. Večinoma nadpovpreč­no toplo zimsko vreme prispeva k manjšim stroškom za ogrevanje, vpliva pa tudi na rastline in živali. Nekatere zgodnje rastline so že začele sproščanje cvetnega prahu. V notranjost­i Slovenije je to predvsem leska, v Primorju pa tudi cipresovke. Podatki o obremenjen­osti zraka s cvetnim prahom in seveda tudi vrsti rastlin, ki ga sproščajo, so objavljeni na spletnih straneh Nacionalne­ga laboratori­ja za zdravje, okolje in hrano pa tudi Agencije za okolje v razdelku z biovremens­kimi podatki.

Večina rastlin pa tudi mnoge živali zimo izkoristij­o za fazo mirovanja, ki jo pretoplo vreme lahko zmoti. Seveda pa vremenske razmere in vse toplejše podnebje najbolj neposredno vplivajo na rastline in kmetijstvo v času rastne dobe. Kmetijstvo je med vsemi panogami najbolj izpostavlj­eno vremenskim in spreminjaj­očim se podnebnim razmeram. V vse toplejšem okolju se spreminja rastna doba, suše postajajo pogostejše in se razvijejo hitreje, močna neurja, neredko tudi s točo, postajajo pogostejša. Za vročinski stres so občutljive tudi rastline in živali. Večja spremenlji­vost vremenskih razmer vpliva tudi na pogostost spomladans­ke pozebe. K temu dodajmo še spremembe v razširjeno­sti žuželk, predvsem širjenje škodljivce­v in tujih invazivnih vrst.

Med strategija­mi za povečanje odpornosti kmetijstva proti podnebnim spremembam so zbiranje podatkov o pomanjkanj­u hranil in vlage v prsti, o pojavu bolezni in škodljivce­v ter ustrezno odzivanje nanje pa tudi prilagojen izbor rastlin za gojenje. Agrometeor­ološke informacij­e pomagajo določati primeren čas za določena opravila na poljih, določati potrebo po namakanju, o ukrepih za zaščito pred pozebo in za zaščito pred škodljivci in boleznimi. A kmetijstva ne ogrožajo le izredni vremenski pojavi, ki ogrožajo pridelek, skrbeti bi nas morala tudi vse večja urbanizaci­ja zemljišč, saj gre za nepovratno uničenje naravnega vira in ogrožanje prehranske varnosti. Podatki kažejo, da imamo na voljo vse manj hrane domačega izvora, vse bolj pa smo odvisni od uvoza, predvsem pri žitu, sadju, zelenjavi in sladkorju. Prav tako podatki kažejo, da pojemo premalo sadja in zelenjave; prizadevat­i pa bi si morali za uravnoteže­no in raznovrstn­o kakovostno hrano. A ob podatku, ki ga najdemo med kazalniki okolja, da je leta 2022 z dohodkom, nižjim od praga za tveganje revščine, živelo 12,1 odstotka prebivalce­v Slovenije, se moramo vprašati, ali pri izboru živil prevlada kriterij kakovosti ali odloča cenovna dostopnost.

Če z vidika ukrepov za blaženje podnebnih sprememb izpostavlj­amo pomen lokalnega nakupa živil, moramo kot država in posameznik­i vložiti napor tudi v podporo domačemu kmetijstvu, da mu zagotovimo prihodnost, nam pa prehransko varnost s kakovostno v Sloveniji pridelano hrano.

Vprašati se moramo, ali pri izboru živil prevlada kriterij kakovosti ali odloča cenovna dostopnost.

 ?? FOTO: CORAZZA GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O ??
FOTO: CORAZZA GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia