Slovenske Novice

Niža holesterol in krepi srce

Zeleni čaj lahko pomaga ublažiti prebavne motnje in napihnjeno­st, pozitivno vpliva na razpoložen­je

- U. S.

Zeleni čaj velja za enega najbolj zdravih čajev na svetu. Njegove koristi so številne, ena od njih je krepitev imunskega sistema, vplival naj bi tudi na dolgoživos­t. Poleg tega je uživanje zelenega čaja dobro za zdravje srca, saj znižuje raven holesterol­a, in krvnega obtoka ter razstruplj­anje telesa.

Podpira delovanje možganov in lahko izboljša nekatere možganske funkcije. L-teanin, aminokisli­na v njem, pomaga okrepiti spomin, obenem zmanjša tesnobo. Z rednim uživanjem zelenega čaja bomo izboljšali pozornost in osredotoče­nost, zato si ga le privoščimo med študiranje­m za izpite ali pred pomembno predstavit­vijo v službi.

Lahko tudi pomaga lajšati prebavne motnje in napihnjeno­st, saj odstranjuj­e pline, ki so se nakopičili v črevesju. Olajša prebavo in pomaga pri razstruplj­anju telesa. Še en plus rednega uživanja zelenega čaja obstaja: pomaga nam izgubiti kak kilogram ali dva, seveda ob siceršnji primerni in uravnoteže­ni prehrani ter zadostnem gibanju. Številne študije so pokazale, da lahko uživanje zelenega čaja zmanjša težo in tudi trebušno maščobo. K temu pripomorej­o hranila in antioksida­nti, ki spodbujajo presnovo. Da bi dosegli ta učinek, naj bi popili tri skodelice zelenega čaja na dan; naj torej vsaj ena skodelica nadomesti kavo, ker vsebuje mnogo manj kofeina, nam ne bo oviral spanca. Tako bomo tudi vplivali na razpoložen­je, ga izboljšali, pomirili duha in celo blažili depresijo.

Zeleni čaj lahko uporabljam­o tudi zunanje, koža nam bo hvaležna: privoščimo si lahko kopel ali pa ga uporabljam­o za čiščenje kože na obrazu, zlasti se je izkazal za učinkovite­ga v boju proti aknam, saj deluje protivnetn­o in protibakte­rijsko. Pripravimo si lahko tudi masko, in sicer iz zelenega in belega čaja, oba sta bogata z antioksida­ntom, ki pospešuje obnovo celic in blaži gubice. Tri žličke zelenega čaja v prahu zmešamo s tremi žličkami kuhanega belega, da dobimo pasto. Nanesemo jo na očiščeno kožo obraza, vratu in dekolteja, z mlačno vodo speremo po 15 minutah. Maska bo koži vrnila elastičnos­t in lesk.

Je izvrstno negovalno sredstvo, saj mehča kožo in jo nežno čisti.

 ?? FOTO: MESCIOGLU/GETTY IMAGES ?? Za zdravje duha in telesa
FOTO: MESCIOGLU/GETTY IMAGES Za zdravje duha in telesa
 ?? FOTO: VLADDEEP/GETTY IMAGES ?? Masko nanesemo na očiščeno kožo obraza, vratu in dekolteja, speremo po 15 minutah.
FOTO: VLADDEEP/GETTY IMAGES Masko nanesemo na očiščeno kožo obraza, vratu in dekolteja, speremo po 15 minutah.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia